Tallinna transpordiameti eelarve juhtivspetsialist Viire Vatsfeldt selgitas Delfile, et homsest saavad kõik Tallinna elanikuks registreerunud, kes on ostnud endale ühiskaardi ja selle isikustanud, Tallinna ühistranspordis tasuta sõita, kui nad oma sõidud ka valideerivad.

Paberpiletid, mille müük lõpetati kuu aja eest, kaotavad homsest kehtivuse. "Täna tuleks kõik paberpiletid ära kasutada, sest homme need tõepoolest enam ei kehti ja võib trahvi saada. Kompostrid homme on veel peal, aga neid hakatakse järk-järgult maha võtma," lisas Vatsfeldt.

Neil tallinlastel, kellel on soetatud kuupilet, saavad sõita, ühiskaardi asemel ID-kaart taskus, seni, kuni kuupilet kehtib. "Tallinlastel, kellel on sõlmitud ID-pileti osas otsekorraldusleping, peavad ise selle lõpetama, kui tahavad tasuta sõita, aga nad kindlasti peavad siis ühiskaardi endale ostma."

Varem kehtinud soodustused jäävad alles

"1. jaanuarist saavad tasuta sõita kõik õpilased üle Eesti, kes ka iga oma sõidu ühiskaardiga valideerivad," rääkis Vatsfeldt lisandunud soodustusest.

Kõik endised mittetallinlaste soodustused jäävad samuti kehtima. "Näiteks alla 3-aastase lapse saatja saab koos lapsega tasuta sõita. Mingit dokumenti talt ei nõuta ja valideerimist samuti mitte. Dokumendita sõidavad ka eelkooliealised lapsed," tutvustas Valdfeldt.

"65-aastased ja vanemad sõidavad kas lihtsalt isikut tõendava dokumendiga või ühiskaardiga, mis on isikustatud ja millega tuleb iga oma sõit valideerida. Samuti ei nõuta valideerimist neilt, kelle tasuta sõidu õigus tuleneb ühistranspordi seadusest. Näiteks puudega inimestelt. Neil pole kohustust oma sõite valideerida." Eakad, puudega inimesed jt saavad kaardi tasuta.

"Üliõpilased saavad märtsi lõpuni sõita ID-piletiga või osta uut e-piletit, hinnas erinevust pole. Alla 65-aastastel pensionäridel on sama moodi - nad ostavad kas ID-pileti või ühiskaardi. Endiselt saavad soodustust ka raske ja keskmise puudega 16-aastased ja vanemad inimesed ja kolme ja enama lapsega pere vanemad, kes saavad valida, kas kasutavad veel ID-piletit või uut e-piletit."

Välismaalastel peamiselt kaks võimalust

Kui mittetallinlane sõidab üksikud korrad ja ühiskaarti tagastada ei saa, pole e-kaarti soetada vaja.

"Linnakülastaja peab kalkuleerima, kui palju ta sõite teeb. Kui teeb kolm või alla selle, siis tal on tark osta pilet bussijuhi käest. See pilet on sama hinnaga, mis ta on siiani olnud, see on 1,6 eurot," märkis Vatsfeldt. "Turistid, kellel on Isic Student või Isic Scholar kaart, saavad osta sooduspileti."

"Kui soovitakse teha rohkem sõite või on grupp inimesi, siis võib osta kamba peale ühiskaardi, kui grupis on kuni kuus inimest, kes sõidavad koos," rääkis Vatsfeldt, et näiteks R-kioskist või Eesti Posti kontorist saab osta kaardi ja sellele raha laadida.

"Selle ühe kaardiga saab kuuele inimesele osta pileti. Kõigepealt valideerib isik oma sõidu, siis valib noolega viis lisapiletit, mis on maksimaalne, vajutab nuppu "OK". Seejärel valideeritakse uuesti kaardiga ja ongi kuuel inimesel kehtiv pilet," tutvustas Vatsfeldt grupipileti ostmise võimalust.

Ühiskaardiga piletit soetades on ühe pileti hind 1,1 eurot, nii et e-pilet ise on 50 senti soodsam kui bussijuhi käest ostes. Kaardi eest tuleb tagatisena maksta kaks eurot, kuid kaardi saab Tallinna linnavalitsuse teenindussaali tagastada.

Vatsfeldt märkis, et kui läbirääkimised on edukad, siis võib tulevikus ühiskaarti osta ja tagastada ka turismiinfokeskustes.

Kes peavad sõite valideerima?

Valideerimiskohustus on tallinlastel ja õpilastel ja neil, kes on ise otsustanud ühiskaarti kasutama hakata. Teised saavad valida, kas kasutavad neile ettenähtud soodustust veel ID-kaardiga või juba ühiskaardiga.

Kaks eurot maksvat kaarti müüakse üle linna 150 müügikohas: Tallinna ja Harjumaa postkontorites, Selverites, Maximates, Prismades, Stockmannis, Tallinna linnavalitsuse teenindusbüroos, Autogrilli kioskis, Spaaperis ja R-Kioskis.

Tasuta sõidu õigus aktiveeritakse tallinlastel automaatselt ühiskaardi isikustamisel. Kaarti saab isikustada tasuta kas aadressil www.pilet.ee, linnavalitsuse teenindusbüroos või telefonil 611 8000. Ühe euro eest isikustavad kaarti ka kaardi müügipunktid.

Ühiskaardile raha peale laadida saab ka mobiiliga ning internetis. Mobiiliga saab e-pileti osta ühiskaardi numbri põhiselt. Kui tunnipileti ostuks ID-kaardile tuleb helistada 1322*201* isikukood, siis e-pileti ostmiseks ühiskaardile 1322*laetava summa kood*kaardi number.

Kui esineb probleeme, näiteks validaator on rikkis või ühiskaart ei tööta (validaator näitab punast tuld), siis saab helistada numbril 611 8000 või kirjutada info@pilet.ee . Vajalikud kontaktid on kirjas igas sõidukis piletiinfo paanil ja ka kõikides peatustes, kus toodud välja lisaks ka eritariifne number.