Tallinna ombudsman Jüri Kaljuvee saatis linna transpordiameti juhatajale Andres Harjole märgukirja, kus annab teada, et kaartide ja validaatorite kasutamisel esineb häireid, mis võivad reisija panna piinlikku olukorda.

"Tallinna ombudsmani poole on pöördutud seoses häirete ja arusaamatustega ühissõidukitesse paigaldatud validaatorite töös," kirjutas ombudsman transpordiameti juhatajale.

"Nende pöördumiste kohaselt on esinenud juhuseid, et validaatorile ilmub tekst "pole piisavalt raha" ka selliste viipekaartide puhul, millel on vajalik rahasumma olemas. Mõnedel juhtudel on see, kas validaatorile ilmub tekst "pilet kehtib" või "pole piisavalt raha", sõltunud sellest, kas iipekaart on asetatud validaatori keskosa või alusmise osa lähedale," tutvustab ta probleemi lähemalt.

Veel on esinenud seda, et ühe validaatori järgi pole viipekaardil piisavalt raha, kuid sama ühissõiduki teise validaatori järgi on pilet kehtiv.

"Sellised olukorrad, et validaator ei arvesta kehtivaks viipekaarti, millel on vajalik rahasumma olemas, tekitavad isikul ebameeldivust ka võib jätta teistele ühissõidukis olijatele mulje, et tegemist on "jänesega", kes tahab sõita selle eest tasumata."

Ombudsman teatas, et peab vajalikuks oluliselt tõhustada informatsiooni viipekaardi ja validaatorite kasutamise kohta ja selle kohta, kuidas toimida validaatori mittefunktsioneerimise või häirete korral.