Nimelt sõlmis Tallinna TV-d juhtiv sihtasutus Peeter Rebase rajatud Solarisega rendilepingu, mille alusel maksab linna raha toel töötav sihtasutus ühe ruutmeetri eest 416 krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Kõnealune leping on sõlmitud AS-i Solaris Keskus ja SA Tallinna Televisioon vahel 364,86 ruutmeetri suuruse pinna üürimiseks viieks aastaks,” selgitas TTV juhatuse liige Jüri Raudsepp. „Lepingu hinnaks on 416 krooni (26,58 eurot) ruutmeetrilt kuus.”

Selgub, et ainuüksi ühes kuus saab Solarise keskus neljandal korrusel asuvate ruumide eest üle 151 000 krooni  (üle 9560 euro) renditasu, mis kogu aasta peale tagab kes­kusele 1,8 miljoni kroonise sissetuleku ja kogu lepinguperioodi ehk viie aasta pikkuse perioodi puhul on Solarise keskusele lepinguga tagatud ruumide rendist üle 9 miljoni krooni (0,57 miljonit eurot).

Linnakassale tähendab see aga omakorda suuremat väljaminekut, sest üldtuntud tava kohaselt on rendilepingud allkirjastatud käibemaksuta, seega tuleb sihtasutusel Solarisele makstava summa kõrval anda veel oma osa ka riigile, mis praeguse käibemaksu säilides teeks ainuüksi viie aasta teleprojekti ruumide kuluks 10,9 miljonit krooni (0,70 miljonit eurot).

Eesti Päevalehel ei õnnestunud täpselt teada saada, mida rendihind peale rendi veel sisaldab. Pindi Kinnisvara äripindade maakler Rein Ruusmann ütleb, et number on suur küll, kuid hinnata on seda sisalduvat teadmata raske: "Kui aga ruumid olid tehnikata ja sisustamata, siis on see summa suur küll.”

Leping ise kannab aga kahepoolset konfidentsiaalsuse pitserit, mistõttu saab kumbki pool väl­ja anda täpselt nii palju, kui seadused neid kohustavad. Nii õnnestus ka Eesti Päevalehel tänu avaliku teabe seadusele viitamisele esialgu täiesti konfidentsiaalseks leppeks nimetatud dokumendist nädalase kirjavahetusega rendihinnad kätte saada.

Solaris ja Peeter Rebane pole esimest korda televisioonile ruume rentimas, sest näiteks aasta eest andis Solaris rahvusringhäälingule rendile 74-ruutmeetrise stuudiopinna keskuse teisel korrusel, mille eest pidi ERR lepingu kohaselt viie aasta jooksul investeerima 1,3 miljonit krooni (80 000 eurot).