„Võtame vastu õpilasi nii esimesse kui ka vanematesse klassidesse, ka Eesti kodakondsusega lapsi,“ rääkis Tallinna soome kooli direktor Regina Reinup Delfile.

„Elu on näidanud, et tavaliselt tulevad meile õppima lapsed sellistest peredest, kes on millegi tõttu Soomega või soomlusega seotud,“ kõneles Reinup. Tema sõnul on nende hulgas nii ajutiselt Eestis elavad soome pered kui ka need eesti pered, kes plaanivad minna tulevikus Soome või on sealt äsja tagasi tulnud.

„Kui on huvi, siis põhimõtteliselt võib meile õppima tulla ka täiesti tavaline eesti laps — ukse taha pole jäetud kedagi,“ julgustas direktor. Soome kool on tema sõnul ühtluskool ja katseid neil ei ole.

„Kasutame soome õpikuid ja õppetöö toimub soome keeles,“ täpsustas ta. „TIMSS ja PISA tulemused on tõestanud Soome kooli headust ja kõike seda head pakume ka oma õpilastele.“ Kuna klassid on suhteliselt väikesed, toimub õppetöö liitklassides.

“Kõik meie õpilased õpivad ka eesti keelt ja alates 4. klassist saab teha valiku Soome ja Eesti suuna vahel,” tutvustas direktor õppekava.

Eesti suunal õppijatel on võimalus põhikooli lõpus sooritada Eesti riiklikud põhikooli lõpueksamid, saada Eesti põhikooli lõputunnistus ja jätkata kooliteed mõnes kohalikus gümnaasiumis.

Soome suuna lõpetajad võivad soovi korral jätkata soomekeelseid gümnaasiumiõpinguid ka Tallinnas kaugõppe vormis koostöös Hämeenlinna Aikuislukioga. Seda võimalust kasutab Reinupi sõnul praegu kolm noort.

Kool kasvab

Direktori sõnul on kool kasvamas ja tegeletakse väga aktiivselt uute ruumide otsimisega. „Oleme selles osas palunud abi nii Tallinna linnalt ja haridusametilt kui ka ise pidevalt sobivaid üüripindu otsinud,“ kõneles Reinup. „Kuna meie lapsed tulevad kooli Tallinna eri osadest, siis loomulikult on eelistatud selline asukoht, mis jääb keskusesse või selle vahetusse lähedusse.“

Direktori sõnul kõigub õpilaste arv aastast aastasse. Näiteks majanduskriisi tõttu vähenes õpilaste arv 2007. aasta 60-lt 2009. aastal 32-le.

„Nüüd on see taas kasvamas. Loodame, et järgmisel sügisel alustab meie koolis 45 õpilast,“ märkis Reinup, kelle sõnul on esimesse klassi praeguseks registreerunud kümme last. „Oleme vastu võtnud ka lapsi, kes näiteks alles suve jooksul Soomest Tallinnasse kolivad.“

Soome koolis on poolaasta õppemaks 1.-6. klassis 799 eurot ja 7.-9. klassis 899 eurot, maksta saab ka osade kaupa. Registreerimiseks tuleb koolile saata avaldus.

Koolil on ka 6-aastastele lastele eelklass, mis töötab iga päev 3-4 tundi. Eelklassi õppemaks sõltub kodakondsusest ja on Soome kodanikele 599 eurot ning teistele 799 eurot poolaastas.