9. mail käivitub Tallinna Sadama D-terminalis sõiduautodele ja bussidele automaatset numbrituvastust ja liiklusjuhtimist võimaldav Targa Sadama süsteem.

Tallinki laevadel sõiduautodega reisile registreerimise ehk check-in-ala koos värskelt rajatud pääslatega hakkab paiknema uues asukohas ehk sadama Kadrioru poolses küljes.

Tarkvaralahendus Tark Sadam muudab sõidukite laevale juhtimise suures osas automatiseerituks ja kiiremaks – tänu automaatsele numbrituvastusele suunatakse eelneva broneeringu teinud autojuht õige check-in-kioski juurde ning seejärel juba laevalepääsuks mõeldud õigele sõidurajale.

“Sadamapiirkonnas on juhtide informeerimiseks väljas ka uuenenud liiklusskeem ja suunaviidad," ütles Tallinna Sadama infrastruktuuri arendusdivisjoni juht Peeter Nõgu.

Uus liiklusskeem sõiduautodele ja reisibussidele on saadaval ka Tallinna Sadama kodulehel ja Tallinki kodulehel.

Nõgu sõnul võiksid sõiduautodega reisijad esimestel nädalatel varuda kindluse mõttes laevale registreerumiseks tavapärasest rohkem aega. “Uue liiklusskeemiga harjudes muutub aga autojuhtidel laevalepääs senisest oluliselt mugavamaks ja kiiremaks, kuna suurem osa laevalepääsu protsessist alates reisile registreerumisest kuni õige sõidurajani jõudmisest on automatiseeritud.”

Tallink Grupi müügi- ja turundusdirektori Margus Hundi sõnul saavad uuest süsteemist kõige enam kasu kliendid, sest neil muutuvad sadamas veedetud ooteaeg lühemaks ja kogu laevaleminekuprotsess lihtsamaks.

Vanasadama A-terminali poolel on Targa Sadama süsteem käigus juba alates möödunud sügisest ning D-terminali kaudu reisivad veokid kasutavad seda alates tänavu 11. aprillist.

Jalgsi D-terminali kaudu liiklevatele reisijatele mingeid muudatusi Targa Sadama süsteemi käivitumisega ei kaasne.

Uute liikluslahenduste, pääslate ja parklate ning Targa Sadama süsteemi koguinvesteeringu maksumuseks kujunes 10,5 miljonit eurot.

Lõppenud ehitustööd ja uued liikluslahendused on osa Vanasadama uuenemisest, mis aitavad muuta meie vabariigi ja pealinna esindusvärava kasutajasõbralikumaks ning kogu sadama-ala atraktiivsemaks.