“Kõik võivad joosta Edgari (Edgar Savisaare — BNS) poole, seal veendunud inimesi ei ole,” ütles praegu opositsiooni kuuluvaid venelasi toetav endine volikogu liige Igor Pissarev Eesti Päevalehele, viidates eelkõige fraktsioonile Rahva Valik. “Ja kui veel midagi pakutakse, siis lähevad kohe üle.”

Pissarevi sõnul kaldub kolm Rahva Valiku kuuest liikmest Keskerakonna poole. “Nad tahavad kindlasti säilitada Lasnamäe linnaosavanema ja ühte abilinnapea kohta,” ütles Pissarev.

Rahva Valiku fraktsiooni esimees Jevgeni Tomberg eitas esialgu partnerite vahetamist. “Fraktsioon otsustas, et oleme edasi praeguse koalitsioonileppega kuni neljapäevani,” ütles Tomberg. “Uus koalitsioon hakkas tekkima ilma meieta, aga võib juhtuda, et sel nädalal uus koalitsioon meiega räägib.”

Tombergi sõnul ei ole edaspidi välistatud konstruktiivne koostöö uue võimuliiduga. “Seda eriti juhul, kui tekib koalitsioon, mis häälte arvu vähesusest tulenevalt pole võimeline linna juhtima,” rääkis Tomberg.

Praeguse opositsiooniga koostööd tegeva volikogu fraktsioonidesse mittekuuluva Leonid Tsingisseri sõnul püüab uus koalitsioon põhineda kahel erakonnal, Kesk- ja Reformierakonnal, ning eelmisel reedel sõlmitud koalitsioonilepingule teiste osapoolte allkirju ei lisandu.

“Tahetakse vältida praegust nn seitsme pöialpoisi koalitsiooni,” rääkis Tsingisser. Ta lisas, et toetada saab koalitsiooni ka teisiti, kui ise sinna kuuludes.

Senisele koalitsioonileppele Balti Vene Erakonna Eestis nimel alla kirjutanud Sergei Ivanov oli oma positsioonides kahtlev. “Reformi- ja Keskerakond ei saa omavahel koalitsiooni kokku, ja sellepärast, kui tekib uus situatsioon ja uued ettepanekud, siis peab oma erakonna huvidest lähtudes arutama, kuidas edasi,” ütles Ivanov. Tema erakonnakaaslane volikogus on Svetlana Melehhova.

“Kui juba uus koalitsioon on moodustatud, siis seda ilma minuta,” ütles Rahva Valikusse kuuluv, aga sõltumatult hääletav Nikolai Maspanov. Tema sõnul ei ole Reformierakonna esitatud põhjendused koalitsioonist lahkumiseks tõsiseltvõetavad, vaid eelkõige mõeldakse järgmistele valimistele.

Fraktsioonidest eraldi seisvad saadikud on volikogus ka Gennadi Ever ja Jevgeni Kogan.

Everis näevad vene poliitikud uue koalitsiooni poolt hääletajat. Kogani kohta ütles Pissarev, et ta on volikogus raskes olukorras, sest keegi ei võta teda tõsiselt ning tema häält ei vajata.

Praegu koalitsiooni kuuluvad vene poliitikud on seisukohal, et uue võimuliidu moodustamiseks on Kesk- ja Reformierakonnal vaja eelkõige vene saadikute hulgast hääli juurde otsida.

Kesk- ja Reformierakond peavad neljapäevast linnapea umbusalduse hääletust formaalsuseks, olles veendunud, et hääled selleks on juba koos. Umbusalduse läbiminekuks ja uue linnavalitsuse nimetamiseks on vaja vähemalt 33 häält. Uue koalitsiooni toetus kõigub praegu 30-36 hääle vahel.