Raekojas algasid tööd invatõstuki kallal oktoobris. Nüüd saab öelda, et selle paigaldamisele kulus veidi üle kahe kuu.

"Me puterdasime temaga nii kaua. Kord oli üks häda, siis teine häda, aga lõpuks saime ta nüüd ikka käima. Võib öelda, et eelmisel nädalal," rääkis Delfile Tallinna raekoja direktor Elvira Liiver Holmström. Invatõstuk paigaldati peatrepile, mis viib otse kodanike saali. Sama saali aknalt kuulutab tavaliselt linnapea välja jõulurahu. Edgar Savisaar on küll kohtu otsusega linnapea ametist tagandatud ja linnapea kohuseid täidab abilinnapea Taavi Aas, kuid erinevad Tallinna linnavõimu esindajad on avaldanud arvamust, et jõulurahu võiks välja kuulutada siiski Savisaar.

Kahtlemata on nüüd Savisaarel võimalik ka ratastoolis istudes raekoja suurde saali jõulurahu välja kuulutama minna. Samas ei osanud seda, kes jõulurahu jalulaupäeval raekojas välja kuulutab, Delfile öelda ei Holmström ega ka Raepressi toimetaja Toomas Pirn. Holmström märkis, et raekoda annab küll teksti, mis tuleb ette lugeda, kuid kes seda tänavu ette lugema tuleb, ta enda kinnitusel ei tea.

Invatõstuki tarvis paigaldati raekoja seina peale relsid, mida mööda liigub platvorm, kuhu saab ratastooliga peale sõita. Puldist saab alla lasta käetoed ja platvormi nupuvajutusega liikuma panna. Keskaegses hoones invatõstukile koha valimine oli aga keeruline. "Meil oli ikka väga ränk valik, sellepärast et ta on ikkagi peatrepp ja kui uksed valla teha, siis ta nüüd ikka rikub natukene vaadet, aga midagi polnud teha – lifti peale ei saanud me kuidagi minna, siis oleks ära rikutud väike tänav raekoja taga ja raekoda ennast muidugi ka lammutama või sellesse auke tegema ei saa hakata," sõnas Holmström.

Linnavalitsuse invalift avatakse vahetult enne jõule

Tallinna abilinnapea Merike Martinson rääkis täna linnavalitsuse pressikonverentsil, et mõne päeva pärast avatakse ka linnavalitsuse invalift. Pirn kinnitas Delfile, et maikuus raha taha saanud invalifti valmimise tähtaeg on nädala pärast, 23. detsembril, ja pole põhjust arvata, et seal töödega valmis ei jõuta.

Liikumispuuetega inimeste ühing on linna esindushoonetesse invaliftide paigaldamise vajadusest rääkinud juba aastaid, kuid poliitilise tahte väe sai idee enda taha vahetult pärast Savisaare haigestumist kevadel. Mais eraldati liftide ehitamiseks linnavalitsuse ja volikogu tööruumidesse lisaeelarvega 528 000 eurot. Juunis kirjutas Eesti Ekspress, et linnavalitsuse hoone invalift peaks valmima oktoobris, mil alustati ka raekoja trepptõstuki ehitusega.

Kui algselt oktoobris valmima pidanud linnavalitsuse invalift avatakse nädala pärast, siis linnavolikogu invalifti valmimise tähtaeg lükkus taas edasi. "Uus tärmin on seal 29. veebruar," rääkis Pirn. "Seal oli põhjus selles, et liftišahti koha tegemise käigus selgus, et põrandatalade seisund ja toestamine vajab täiendavat tehnilist uuringut ja projekti. Vana ja muinsuskaitsealune maja, seal osutus pisut keerukamaks."

Tallinna linnavolikogu invalift pidi esialgsete plaanide järgi tööle hakkama juba 26. augustist, kuid muinsuskaitseamet ei olnud nõus algse lahendusega, mille järgi taheti lift sõitma panna fassaadile ehk väljapoole maja. Augustis ütles Pirn Delfile, et tööde teostamise uus tähtaeg on 1. detsember, nüüd siis veebruari lõpp.