Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees Hanno Matto sõnul ei ole komisjoni käed küll lühikesed, aga kuna Keskerakonna liikmed on komisjonis enamuses, siis ebameeldiva teema menetlusse võtmise nad blokeerivad. Matto meenutas, et hiljuti juhtus nii Valeri Lõõniku ja Ester Tuiksoo tööle võtmise uurimisega.

Matto sõnul ei ole tal küll täna infot, et Savisaare raamat on tehtud linna raha eest, aga see muster kõlab talle väga tuttav. Ta märkis, et ka laias maailmas on kirjastustegevus üks suuremaid poliitikute musta tulu allikaid.

"Võin lubada, et linnavolinikuna esitan volikogus arupärimise antud küsimuses," ütles Matto, kelle sõnul saab volinik teha raamatu kulude kohta arupärimise. Linnavalitsuse pressikonverentsil nimetas pressiesindaja Ain Saarna Savisaare raamatu rahastajatena päkapikke. Matto pidas sellist vastust ebanormaalseks.

Sisulist vastust konkreetsele küsimusele Matto enda sõnul tegelikult ei loodagi ja meenutas siinkohal, kuidas vastas linnapea Edgar Savisaar Priidu Pärna arupärimisele, mille puhul tekkis Matto sõnul kahtlus, kas linnapea hoomab, kellele ja mida ta vastuseks annab.
"Asi on halb, sisulisi vastuseid kahjuks ei anta," sõnas Matto.

Ka linnavolinik Jaak Juske sõnul tema enam päkapikke ei usu. Juske sõnul on ääretult kummaline, miks peaks avalikkuse tähelepanu alla olev avalik elu tegelane raamatu rahastamisallikaid varjama.

Juske meenutas, et ka Savisaare eelmiste raamatute puhul on tekkinud samad küsimused. "Kui Savisaar millegipärast oma raamatu rahastamisallikat varjab, ju tal siis on midagi karta," rääkis Juske, kellel on mitme raamatu autorina hea koostöö mitme kirjastusega.

Juske möönis, et ehkki linnavolinik võib esitada arupärimise, siis vaadates Savisaare ülbet ja inetut stiili opositsioonisaadikutega suhtlemisel, ei tahaks ta linnapeaga üldse tegemist teha. "Alati on kahtlemata võimalik esitada arupärimisi, aga võib juba ette kujutada, et vastused tulevad stiilis "see on eraäri ja sellel pole linnaga mingit pistmist"," rääkis Juske.

Raekoja platsil on poliitilised üritused keelatud

Juske juhtis tähelepanu sellele, et Raekoja platsil on keskerakondlik linnavalitsus ise juba päris tükk aega tagasi ära keelanud poliitilised üritused ja avalikus linnaruumis kolm kuud enne valimisi Keskerakonna esinumbri raamatu esitlus on Juske sõnul poliitiline üritus.

"Kui see nii toimuma saab, siis on Savisaar see, kes rikub enda poolt kehtestatud reegleid," ütles Juske. "Meil on olemas mitmed soliidsed raamatupoed, kus mina olen oma raamatuid esitlenud ja ma ei saa aru, miks Savisaar seda teha ei või."

Juske sõnul kasutab Savisaar oma võimu, rikkumaks omaenda linnavalitsuse poolt kehtestatud reegleid. "Samasugune asi oli Keskerakonna reklaamidega Tallinna bussidel," meenutas Juske. "Linnavalitsus ise oli keelanud poliitreklaami, aga kesknoored ikka võisid sinna oma reklaamid panna."

ERJKle raamatu kirjastamise rahastamine huvi ei paku

Seevastu erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) esimees Ardo Ojasalu ei arva, et Savisaare raamatu rahastamise teema peaks komisjonile kuidagi huvi pakkuma.

"Iga inimene võib avaldada raamatuid ja ma ei näe sellel mingit laiemat mõju ega usu, et ükski inimene sellepärast oma poliitilist eelistust muudaks või et sellel oleks mõju valimistulemustele," rääkis Ojasalu.

"Ma ei näe sellel erakondade rahastamisega seost, ainuke asi, et raamatu autor või väidetav autor on ühe erakonna esimees," sõnas Ojasalu. Ta lisas, et kui on põhjendatud kahtlus, et keegi midagi salajaselt teeb, siis pigem on see küsimus korruptsiooni uurijatele.

Ojasalu sõnul kutsus ERJK kokku hoopis kirjaliku koosoleku arutamaks ebavõrdset kohtlemist valimiskampaania ettevalmistamise seoses, mis puudutab nii Reformierakonna reklaamklippi Ämari lennuväljal kui ka Keskerakonna reklaame Tallinna bussidel.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare firma Fixor Holding OÜ andis välja lasteraamatu "Jõuluime", mille autor on Edgar Savisaar ise.

72-leheküljelise raamatu alapealkiri on "Taimetark Maara Jõuluime". Raamatu on toimetanud ja illustreerinud Kirsti Jahilo. See tuleb müügile homme. Linnapea esitleb raamatut laupäeval Raekoja platsil.