„Umbusaldusavaldus on väga tõsine linnakodanike rahulolematuse väljendus. Hetkel on linnapea ametist vabastamiseks puudu viie keskerakondlase allkirjad," sõnas Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer.

Opositsioon pöördus tema sõnul kõigi keskerakondlaste poole, kes pole rahul praeguse linnapea tegevusega, kuid pole seni julgenud oma rahulolematust väljendada.

“Tallinn väärib linnapead, kes tegeleb linnaelanike elu paremaks muutmise mitte hämarate rahastamistehingutega," ütles ta.

„Umbusaldusavalduse eesmärgiks ei ole seekord piirduda linnapea Edgar Savisaare ebaeetilisele ja riigi julgeolekut ohustavale tegevusele ja käitumisele hinnangu andmiseks, vaid opositsiooni ühise jõupingutuse ja selgitustööga tagada umbusalduseavalduse läbiminemiseks vajalik linnavolikogu enamus,“ selgitas koos sotsiaaldemokraatide ja reformistidega umbusalduse algatanud IRL-i fraktsiooni esimees Indrek Raudne.

Oma selget rahulolematust Savisaare juhtimisel Keskerakonda ähvardava sisulise pankrotiga on Raudse sõnul näidanud Keskerakonna juhtpoliitikute Kalle Laaneti ja Ain Seppiku kõrval mitmed linnavolikogu keskerakondlastest liikmed.

"Anname järgmise kahe nädala jooksul võimaluse kõigile Keskerakonna saadikutele näidata, et Savisaare ja Keskerakonna vahele ei saa seada võrdusmärki ja hämarate tegude pärast peab vastutama neid sooritanud isik, mitte kogu erakond. Vastasel juhul pole Savisaare häbiteod enam tema isiklik, vaid kogu Keskerakonna probleem,“ rääkis Raudne.

Linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juhi Jaak Juske sõnul on umbusaldus suunatud puhtalt Tallinna linnapea Edgar Savisaare, mitte Keskerakonna vastu.

„Tallinna linna ei saa juhtida mees, keda korduvalt saadavad skandaalid. Euroopa kultuuripealinnana väärib Tallinn linnapead, kes lähtub oma töös euroopalikest väärtustest. Just seda me umbusaldusega ka taotleme,“ sõnas Juske.

Keskerakond: opositsioonis puudub üksmeel

Tallinna linnavolikogu Keskfraktsioon leiab, et opositsioonis puudub üksmeel nii linnapea umbusaldamise kui MUPO tuleviku suhtes.

Ehkki linnavolikogu opositsioon eesotsas IRL fraktsiooniga on korduvalt lubanud algatada Tallinna linnapea Edgar Savisaare umbusaldamise kohe aasta esimesel istungil, ei suutnud nende algatus plaanitud ajaks piisavat toetust koguda.

Et ebaõnnestumiselt tähelepanu kõrvale juhtida, esitas opositsioon linnapeale rohkesti arupärimisi muudel teemadel, teatas volikogu Keskfraktsiooni nõunik Kristiina Must.

Musta sõnul ilmnesid opositsiooni erimeelsused mupo tuleviku küsimuses. Nimelt teatas volikogu korrakaitsekomisjoni esimees Andres Anvelt (SDE), et ei nõustu teiste opositsioonierakondade seisukohaga, nagu tuleks mupo laiali saata. Samas kinnitas Anvelti erakonnakaaslane Jaak Juske, et opositsioon on ühtne.