“Narkomaan rahuldab medatooniga oma vajaduse narkootikumide järele,” ütles abilinnapea Anders Tsahkna Raepressile. “Ta ei pea minema heroiini hankima ega ka mõnuaine ostmiseks raha saamiseks varastama. Kuna metadoon on suu kaudu võetav aine, siis ei kasuta narkomaan ka enam viiruseid levitavaid süstlaid.”

Linn tasub metadoonasendusravi vaid neile vähemalt 18aastastele narkomaanidele, kes on raskekujulises sõltuvuses, abi saavad ka HIViga nakatunud narkomaanid.

Peale asendusravi saab narkomaan ka psühholoogilist nõustamist tagamaks seda, et ta peaks kinni raviskeemidest, ütles Tsahkna. Asendusravi alustamiseks on vajalik kahe psühhiaatri otsus. Lisaks sõlmitakse kohe asendusravi algul ja enne raviprotsessi iga uue etapi algust teenuse tarbijaga kirjalik ravikokkulepe, milles fikseeritakse ravi läbiviimise tingimused.

Kui patsient eirab raviasutuse nõudeid või jätab ravimi järjest vähemalt viie päeva jooksul võtmata, asendusravi katkestatakse. Metadooni hakkavad jagama Lääne Tallinna Keskhaigla spetsialistid aadressil Kopli tänav 75 a alates oktoobrist.

Tallinnas on hinnanguliselt umbes tuhat heroiinisüstijat, kelleks enamus oleksid potentsiaalsed abivajajad.