Raepressi teatel on eelnõu kohaselt Tallinna tuleva aasta 486,5 miljoni euro suuruse eelarve eelistusteks lapsed, sport ja tasuta ühistranspordi tagamine tallinlastele. „Tähtis on teha valikuid ja otsuseid pikaks ajaks ette,“ põhjendas linnapea Edgar Savisaar eelarve prioriteete.

Savisaare sõnul kasvavad investeeringud lasteaedadesse kõige rohkem – üle kahe korra. „Muuhulgas algatatakse programm uute turvaliste ja arendavate mänguväljakute rajamiseks kõigile lasteaedadele. Eelarvesse on planeeritud vahendid lasteaiatöötajate palga kasvuks ja 31 uue lasteaiarühma avamiseks,“ märkis linnapea.

Iga-aastase linnaeelarvest makstava pensionitoetuse kõrval saavad Tallinna eakad elanikud järgmisest aastast ka soodustust apteegikaupadelt. Alates 2003. aastast makstava pensionilisa suurus on kasvanud 76,70 euroni ja selle saajaid on ligi 90 000.

Lisaks annab uuest aastast rakendatav pilootprojekt pensionäridele võimaluse saada apteegikaupadelt (v.a soodusretseptiravimid) kuni 52 euro ulatuses soodustust aastas.

Rahvastikuregistris Tallinna elanikuks registreeritud inimesed, samuti kõik kooliõpilased ning pensionärid üle Eesti saavad 1. jaanuarist kasutada Tallinna ühistransporti tasuta.

„See on radikaalne ja progressiivne, kogu maailmas tähelepanu pälvinud muudatus ühistranspordi korralduses, mis läheb maksma 12 miljonit eurot. Saamata jääv piletitulu moodustab 2,5 protsenti linnaeelarvest ja sellega on arvestatud 2013. aasta eelarve koostamisel,“ kinnitas linnapea.

Teede renoveerimiseks 31,5 miljonit eurot

Tallinna investeeringuprojektide kogumaht kasvab tänavuse eelarvega võrreldes rohkem kui 7 protsendi võrra – 67,9 miljoni euroni. Alustatakse Tondiraba jäähalli ehitamist, valmimas on tervisespordihoone Pirital, Haaberstisse rajatakse mitmeotstarbeline teisaldatav pneumohall. Kokku on spordivaldkonda kavas panustada seitse korda rohkem raha kui tänavu.

Teede ja tänavate renoveerimiseks kulub järgmisel aastal 31,5 miljonit eurot. Valmima peab viimaste aastate suurim tee-ehitusobjekt – Ülemiste liiklussõlm. Lisaks korrastatakse jätkuvalt kvartalisiseseid teid. Valmib Männiku tee kuni linna piirini ning kavas on tööd Soo, Telliskivi ja Tehnika tänaval.

Eelnõu näeb ette kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palgatõusu. See puudutab Tallinna filharmoonia, keskraamatukogu, linnamuuseumi ja linnateatri personali ning kõiki linna palgal olevaid sotsiaalhoolekande- ja noorsootöötajaid. Samuti suureneb sissetulek Tallinna linnatranspordi AS-is ja koolieelsetes lasteasutustes töötajatel.

Muudatusettepanekuid saavad linnavolinikud esitada eelnõusse tuleva esmaspäevani, eelarve teine ja kolmas lugemine seisavad ees järgmisel neljapäeval.