Keskkonnakirve tiitli pälvis Tallinna linnavõim jätkuva suutmatuse eest ohjata Tallinna linna autostumist ja valglinnastumist, teatas Eesti Keskkonnaühenduste Koda.

“Kuigi Tallinna linn on algatanud Euroopa rohelise pealinna idee, on senised linna eelarved ja investeeringud soodustanud autokasutust ja avaliku ruumi vaesumist. Praegused Tallinna linna parkimisnormatiivid ja teedeehituse plaanid tõotavad tõsta Tallinna mitte roheliseks pealinnaks, vaid viie kõige autostunuma Euroopa pealinna hulka,” nentis liikumise juhatuse liige Mari Jüssi.

Kirvele andis kaalu ka laiem suutmatus arvestada kodanike huvidega oma elukeskkonna kaitsel nii Männiku tee kui Sakala keskuse juhtumis.

Keskkonnakirve auhinnale pretendeerisid veel peaminister Andrus Ansip tuumaenergia ja CO2-kvootide teemaliste soolode eest; maadevahetuse hämarad tehingud, mis kahjustasid looduskaitse mainet ning Keskkonnaministeerium ja Balti Finantseerimisasutuse AS Suurupi metsaraie juhtumi eest.

Eesti Päevaleht teenis tiitli seetõttu, et on viimastel aastatel kujunenud arvamusartiklite, juhtkirjade ja uudisartiklite kaudu oluliseks keskkonnateadlikkuse tõstjaks Eestis. Lehes käsitletakse aktiivselt säästva tarbimise, kliimamuutuste, ühistranspordi, valglinnastumise ja autostumise teemasid. Samas heideti Eesti Päevalehe turundusosakonnale ette maasturite kasutamist lehe tellimiskampaanias. Keskkonnatundlik väljaanne võiks tellijate vahel pigem jalgrattaid välja loosida.

Olulisemad kandidaadid positiivse keskkonnateo tiitlile olid: Kose vallavolikogu Rahkvälja maastikukaitseala loomise ja Tuhala nõiakaevu päästmise eest; Looduskaitse Keskuse Ida-Viru regioon toimiva looduskaitse süsteemi käivitamise ning Uuskasutuskeskus kirbuturgude eest.

Keskkonnategusid valis EKO juba neljandat aastat. Negatiivse keskkonnateo tiitli on siiani pälvinud Vabariigi Valitsus (kahel korral) ning haridusminister Mailis Reps. Rohelise teo tiitli saajateks on EKO valinud eelnevatel aastatel riigikontrolli, Eesti Naisteühenduste Ümarlaua ja Maidla valla juhi Enno Vinni.

EKO liikmesorganisatsioonid on Eesti Ornitoloogiaühing, Eesti Roheline Liikumine, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing “Sorex”, Eestimaa Looduse Fond, Läänerannik, Nõmme Tee Selts, Pärandkoosluste Kaitse Ühing, Säästva Eesti Instituut, Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering.