Liiva kalmistu keskel asuvale ligikaudu hektari suurusele platsile on aastate jooksul tekkinud prügimägi, mis sisaldab lisaks haljastusjäätmetele muid erinevaid jäätmeid nagu plastikust küünlatopsid, kanistrid, betoonist hauaümbrise tükid, istepingid. Samuti on sinna toodud ehitusprahti, vanu rehve, mööblidetaile ja muid olmejäätmeid, teatas keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik.

Menetluse käigus selgus, et Tallinna Keskkonnaameti hallatav asutus Tallinna Kalmistud on toonud Liiva kalmistul asuvale platsile lisaks kohapeal tekkinud jäätmetele ka teiste kalmistute jäätmeid.

Aerofotode võrdlus näitas, et jäätmete all oleva platsi mõõtmed on aastast 2000 kuni 2008 suurenenud kolm korda.

Jäätmed on kalmistule ladestatud ebaseaduslikult, vastavat õigust omamata.

Kuna linnavalitsuse ja kalmistu juhtkonna lubatud korrastustöid ei ole siiani tehtud ning jäätmed asuvad endiselt katmata pinnasega alal, ohustades põhjavett, tuleb need sealt likvideerida. Seaduse järgi lasub koristamise kohustus maaomanikul ehk Tallinna Linnavalitsusel.

Jäätmete kogust arvestades andis inspektsioon linnale ettekirjutuse täitmiseks aega kaks aastat. Jäätmed peavad olema Liiva kalmistult kõrvaldatud 18. märtsiks 2013.