"Seni Tallinn toidab Harjumaa kuldset ringi," alustas Jürgenson oma artiklit. "Ilmekas on Tallinna domineerimine piirivaldade Viimsi, Harku, Jõelähtme, Rae, Saku ja Saue ning satelliitlinnade Maardu ja Saue üle. Loetellu võib lisada ka Keila. Nende omavalitsuste puhul on tegemist Tallinna mõjualaga, kus vähemal-suuremal määral orienteerutakse pealinna infrastruktuuri tarbimisele," kirjutas Jürgenson.

"Kaks kolmandikku sidusvaldade ja -linnade tööjõulisest elanikkonnast käib ametis Tallinnas, toimetab siin oma igapäevased ostud ja rahuldab pere kultuurivajadused. Kodus ehk naabervallas/-linnas käiakse vaid magamas, maksud aga laekuvad sealsesse eelarvesse," kritiseeris Jürgenson.

Ta kritiseeris ka viimsilasi, kes oma makse maksavad Viimsisse, siis aga käivad Tallinnas tööl ja kiruvad Tallinna liikluskorraldust, mille probleemide lahendamisse nad ise raha ei panusta.

"Tallinna linnaregiooni osana võib käsitada ka 9750 elanikuga Keilat. Aastakümneid tihedalt Tallinna satelliidina püsinud linnake pole üritanudki rajada piisavat infrastruktuuri, sest kõik Keilas puuduva leiavad sealsed elanikud lühikese rongisõidu järel Tallinnast," leidis Jürgenson.

"Tallinna linnaregioon toodab oma äärealade jaoks stagnatsiooni, pealinnale aga liigset koormust pendelmigratsiooni probleemsete lisamõjudena. Satelliitlinnad ja -vallad saavad keskuselt töökohad ja teenused, elanikelt aga kasseerivad maksud. Kuna paljud lisakulutused, mis tuleks teha taristu väljaarendamiseks, pole suure naabri läheduse tõttu vajalikud, suudavad pealinna ripatsina end ära majandada ka need omavalitsused, mis priiskava eluviisi tõttu muidu raskustesse satuksid," kirjutas Jürgenson.

"Et tagada linnaregiooni ressursside mõistlik planeerimine, on esmatähtis allutada kogu arengupotentsiaal ühtse keskuse juhtimisele, mis tagab piirkonna jätkusuutlikkuse. Tallinna linnaregioon on ainus rahvusvaheliselt arvestatav klaster riigis ja Eesti rahvusvahelise läbilöögivõime seisukohalt on ülitähtis lõpetada selle killustumine erinevate omavalitsuste vahel," lisas Jürgenson.

"Logistiliselt juba toimiva Suur-Tallinna liitmine ka haldusterritoriaalselt on rahvusvaheliste ettevõtete jaoks oluline argument oma esinduste avamisel Eestis. Meie kohalikule tööstusele aga on stiimuliks kaasaegne ja sidus linnataristu," leidis Jürgenson.

"Viiendik tallinlastest tuleb tuua koju, kuhu nad kuuluvad. Igasugune separatism ja erakondlikest huvidest lähtuv kitsarinnaline kihelkondlikkus tuleb lõpetada, alustades läbirääkimisi sidusomavalitsuste territooriumi liitmiseks ühtselt hallatavasse Suur-Tallinna linnaruumi," teatas Haabersti linnaosavanem.