Raepressi teatel on piirangu aluseks avaliku teabe seadus, kus on teabevaldaja on kohustatud tunnistama asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabeks teabe, mille avalikustamine võib kahjustada ärisaladust.

Raepressi teatel ei korraldatud trepitõstuki paigaldamiseks riigihanget, vaid võeti pakkumused. "Riigihanget ei pea tegema, kui soetatava asja või teenuse maksumus on alla 40 000 euro, ehitustööde hankelepingu ja kontsessiooni korral alla 250 000 euro."

Miks aga tehti leping salajaseks? Raepressi esindaja sõnul on taolisele lepingule juurdepääsupiirangu (asutusesiseseks kasutamiseks) seadmine ei ole mitte üksnes lubatud vaid lausa kohustuslik, tulenevalt viidatud avaliku teabe seaduse sättest ja lepingu objektist sõltumata.

"Taoline otsus tekitab küsimuse, mis saab olla ühes trepitõstuki hankelepingus sellist, mida avalikkus teada ei tohi," küsis Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraadist revisjonikomisjoni esimees Hanno Matto.

Matto sõnul teeb asja eriti kahtlaseks asjaolu, et Hertsog Lift OÜ on asutatud loetud kuud tagasi, täpsemalt 23. märtsil 2015 ehk samal kuupäeval, kui avalikkust informeeriti linnapea Edgar Savisaare jala amputeerimisest. "Loodan, et kuupäevade kokkulangevus on juhus. Küll aga ei saa pidada juhuseks, et Keskerakonna juhitud linnavalitsus on otsustanud jätkata salastamise kursil," taunib Matto ja meenutab, et linnavalitsus on varasemalt salastanud info linnavalitsuse liikmete lähetuste ja linnavara otsustuskorras müügitehingute osas ning nüüd salastab maksumaksja raha eest teostatavaid oste.

"Kuidas peaks kommenteerima niivõrd absurdset ja paranoilist seoseloomet ja sellest tehtud "järeldust"? OÜ Hertsog Lift loomise asjaolusid tuleks küsida firma omanikelt," sõnas Raepressi esindaja.

Lepingu sisu täpsemaks selgituseks ütles Tallinna linnakantselei kinnisvara korrashoiu osakonna juhataja Aleksander Korolkov, et juurdepääsupiirang seatakse kõigile kahepoolsetele eraettevõtte ärisaladusi (osutatavate teenuste ja tarnitavate kaupade hinnad jms) sisaldavatele lepingutele, see tähendab, et antud juhul ei ole tegemist mitte mingisuguse erijuhtumiga. Trepitõstuki maksumuseks koos väljaehitamisega on 9500 eurot, millele lisandub käibemaks.

Andmekaitse Inspektsiooni avalike suhete nõunik Margit Liivoja ütles Delfile, et kui ühele või teisele avaliku teabena käsitletavale dokumendile on kehtestatud juurdepääsupiirang, tuleb piirangu kehtestajal alati näidata seadusesäte, mille alusel piirang on kehtestatud. "Seega soovitame linnakantseleilt küsida, mis on antud dokumendile juurdepääsupiirangu kehtestamise alus."

Linnavalitsuse esindaja toonitas, et juurdepääsupiirang seatakse kõigile kahepoolsetele eraettevõtte ärisaladusi (osutatavate teenuste ja tarnitavate kaupade hinnad jms) sisaldavatele lepingutele, st antud juhul ei ole tegemist mitte mingisuguse erijuhtumiga.

Linnavalitsuse hoonesse plaanitakse välja ehitada veel ka invalift mille maksumust ei saanud Korolkov enne lepingu sõlmimist avaldada. Ta lisas, et lepingu sõlmimine on plaanis peale 9. septembrit.