Välja valitud kirjanikud on lisaks Oksanenile Anton Hansen Tammsaare, Marie Under ja Lennart Meri.

Soome-eesti päritolu Oksanen on kirjutanud mitmeid Eesti ajalugu käsitlevaid auhinnatud romaane.

„Eesti Vabariigi sünnist täitub peagi sada aastat ning ka Rahva Raamat tähistas paar aastat tagasi oma sajandat sünnipäeva. Rahva Raamatu värav on meie tänuprojekt Eesti kirjanikele, kirjandusele ja kultuurile,“ märkis Rahva Raamatu juhatuse esimees Viljar Ots. „Tahame tänada kõiki Eesti kirjanikke ja kui oleks mahtunud, oleksime püstitanud kordades rohkem skulptuure. Valik oli keeruline, kuna väärikaid kandidaate oli kümneid, kuid kahjuks oli ruumi vaid neljale. Koostöös Eesti Kirjanike Liiduga valisime välja neli Eestiga seotud kirjanikku, kes esindavad mõtteliselt eri ajastuid Eesti kirjandusmaailmas.“

Anton Hansen-Tammsaare esindab esimese Eesti vabariigi ajastut, Marie Under oli üks olulisemaid paguluses olnud Eesti kirjanikke; Lennart Meri esindab Eesti kirjanikku okupeeritud Eestis ja Sofi Oksanen omakorda mõtteliselt tänapäevast globaliseerunud ja piirideta kirjandusmaailma.

Skulptuurideks on täpsemalt suured 3D printeriga loodud tuntud kirjanike peakujud, mis kõigile Eestisse saabujatele ja Eestist lahkujatele tutvustavad olulisi Eestiga seotud kirjandustegelasi.

Avamisel võtavad sõna Mart Meri, kirjanik Sofi Oksanen, Kirjaniku Liidu juht Karl-Martin Sinijärv, Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse vanemteadur, PhD Õnne Kepp, A.H. Tammsaare majamuuseumi juhataja Maarja Vaino ning Euroopa Kultuuriparlamendi liige ja EV 100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa.

Marie Underi värsid põimib helisse muusik Genri Tron.

Rahva Raamatu lennujaama väravas nr 1 jätkab ka tasuta raamatulaenutus ning saab uuendusena alates teisipäevast mängida erinevaid lauamänge.