AS-i Tallinna Küte tehnikadirektor Janek Trumsi rääkis Delfile, et Nunne tänava soojatrassi kaevetööd toimuvad väga keerulistes oludes ja puudele tavapärasest lähemal. „Selle põhjuseks on, et olemasolev 1967. aastal ehitatud torustik paikneb vahetult puude kõrval. Projekteerimise käigus kaaluti võimalusi torustiku paiknemiskoha muutmiseks, ent alternatiivid puudusid. Vana torustikku ei ole võimalik lihtsalt maasse jätta, kuna selle raudbetoonist küna hakkab aja jooksul lagunema, tekiksid vajumised ja ikkagi oleks vaja kaevata,“ nentis Trumsi.

Tehnikadirektori sõnul konsulteeriti ehitustööde projekteerimise käigus asjatundjatega ja tehti uuringuid. Samuti viidi läbi mitmes kohas proovikaevamisi, mis näitasid, et antud kaeveala on aegade jooksul juba eelnevalt mitmeid kordi läbi kaevatud eri kommunikatsioonide valdajate poolt, mis on mõju avaldanud kaevealas paiknevale juurestikule.

„Mööname, et ilmselt oleks kaevetöid saanud teha viisil, mis oleks puid rohkem säästnud. Kaevetööde järel kaeti esmase abinõuna puude avatud juured niisutava riidega. Praeguseks on puude edasiseks kaitseks avatud juurte vahetusse ümbrusesse rajatud tugiseinad, mis on juurtepoolsest küljest täidetud turbaga. See aitab säilitada ehitustööde ajal juurestikule vajaliku keskkonna ja niiskuse. Jälgime regulaarselt olukorda ja vajadusel rakendatakse koostöös ekspertidega täiendavaid meetmeid puude täiendavaks kaitsmiseks kuni süvendi sulgemiseni,“ kinnitas Trumsi.

Tema sõnul täidetakse pärast ehitustööde lõppu puujuurte vahetu ümbrus osas, mis ei jää kõnnitee alla, kasvupinnasega. „Sõlmime lepingu pädeva eksperdiga puude seisundi jälgimiseks ehitusejärgsel perioodil ning vajaduse tekkimisel rakendatakse täiendavaid meetmeid. Igal juhul on tegemist kahetsusväärse juhtumiga. Tallinna Küte vabandab toimunu pärast ja teeb kõik selle tagajärgede leevendamiseks. Ühtlasi täname arborist Heiki Hansot, kes kahjustustele tähelepanu juhtis ning loodetavasti aitab see kõikjal sarnaseid juhtumeid ära hoida,“ sõnas ta.

Samuti märgib Trumsi, et Delfi fotograafi pildil näha olev viltune puu on selline olnud juba aastaid enne kaevetööde algust ja see ei ole kuidagi seotud praegu tehtavate töödega.

Nunne tänava torustiku ehitustöid viiakse läbi AS Tallinna Küte tellimusel ning tööde peatöövõtja on AS Küte ja Ehitus. Tööd viiakse läbi vastavalt kehtivale ehitusprojektile, millele on väljastatud ehitusluba. Muuhulgas on peatöövõtja ülesandeks peale ehitustööde lõppu allee kivisillutise taastamine ning jalakäijatele avamine.