Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialist Ljudmilla Leius rääkis Delfile, et koolitoetus makstakse kahes osas, esimene pool (160 eurot) maksti 3 602 perele õppeaasta alguses ning teine osa (160 eurot) makstakse juunikuus. Teise osa on umbes pooled vanemad juba kätte saanud, ülejäänud saavad sel neljapäeval. „Toetused kantakse üle kuu kahel viimasel neljapäeval,“ selgitas Leius.

Toetus kantakse üle taotluse teinud lapsevanema arvele. „Kui taotlejal ja lapsel ei ole rahvastikuregistri andmetel muutunud elukoht, kui laps on lõpetanud esimese klassi ja jätkab õppimist Tallinna koolis ning lapsevanem ei ole muutnud pangakontot, siis ei pea uut taotlust kirjutama, sest avaldus esitati kogu toetusele,“ sõnas Leius.

Leiuse sõnul on pöördunud kaks inimest probleemiga, et taotleja on ära kolinud, kuid teine vanem on lapsega Eestisse jäänud. Sellisel juhul peab lapsevanem minema elukohajärgsesse sotsiaalhoolekande osakonda ja seal uue avalduse kirjutama. „Seda ei saa e-teenusena taotleda, sest üks avaldus on programmis juba sees,“ selgitas Leius, et sellisel juhul on toetusele küll õigus, kuid teine lapsevanem ei saa toetust automaatselt.

Kui saabuval sügisel esimesse klassi mineva lapse vanem tahab koolitoetust juba suvel taotleda, siis elukohajärgses sotsiaalhoolekande osakonnas ega posti teel saates ei jää taotlus vastuvõtmata, kuid riigiportaalis saab e-taotlusi esitada septembri keskpaigast, mil koolid on esimeste klasside nimekirjad kinnitanud. Leiuse sõnul kasutab taotluse internetis esitamise võimalust enam kui 90 protsenti lapsevanematest. Taotluse võib esitada kolm kuud alates õppeaasta algusest ehk septembris, oktoobris ja novembris.

Tõendeid enam koolist tuua ei ole vaja, nagu aastate eest, kuid lapsevanem peab rahvastikuregistri andmetel olema Tallinna linna elanik vähemalt aasta enne õppeaasta algust ning taotleja ja laps peavad registri andmetel elama ühel aadressil. Kui nad koos Tallinna piires kolivad, siis see ei ole probleem. Toetuse teine pool võib jääda saamata, kui taotleja või laps kolib Tallinnast ära või laps jätkab õpinguid väljaspool Tallinna.

Lapsega koos elamise tingimus lisati Leiuse sõnul seetõttu, et oli juhtumeid, kus taotluse esitas lapsevanem, kes ei elanud lapsega koos, mistõttu saadud toetus ei jõudnud lapseni. Esmakordselt kooli minevate laste vanematele tehakse toetuse esimesed, sügisesed maksed septembrikuu kahel viimasel neljapäeval.