"Kõigile linna lastele on elukohajärgne koolikoht kindlustatud," ütles ajalehele Pealinn abilinnapea Mihhail Kõlvart, kirjeldades Tallinna uut peagi valmivat esimesse klassi astumise korda.

Nn ülelinnalise valikuga ehk mitteelukohajärgseteks koolideks jäävad vaid mõned koolid, ülejäänud lastele aga määrab haridusamet nn elukohajärgse kooli.

Erinevalt eelmisest õppeaastast ei võeta vanematelt taotlusi elukohajärgse kooli määramiseks vastu koolides. Uue korra alusel esitavad lapsevanemad oma taotluse elukohajärgse kooli määramiseks 1.-15. märtsini eKooli veebikeskkonnas või kirjalikult Tallinna haridusametisse (Estonia pst 5a). Elukohajärgne kool määratakse lapsele aga alles mai lõpuks, sest kokku tuleb kool leida enam kui 4000 lapsele.

Tallinnas ei määrata elukohajärgseks kooliks näiteks Inglise kolledžit, Juudi kooli, Prantsuse lütseumi, Reaalkooli, Tõnismäe Reaalkooli ja Vanalinna Hariduskolleegiumi. See tähendab, et sinna astumiseks võib laps ja ta vanem elada rahvastikuregistri andmetel ükskõik millises Tallinna linnaosas.

Kui vanem ei soovi panna last eelnimetatud koolidesse, siis võib ta rahulikult oodata, kuni linna haridusamet määrab avalduse alusel lapsele koolikoha.

"Ülelinnalise valikuga koolidesse algavad konkursid varem, kui amet hakkab reaalselt määrama lapsele nn elukohajärgset kooli," räägib abilinnapea. "Samas ei tähenda see, et vanem ei või esitada ametile avaldust elukohajärgse kooli määramiseks. Juhul kui laps ülelinnalisse kooli sisse ei saa, on talle koht elukohajärgses koolis ikkagi garanteeritud."