Pealinnas pakutavad erinevad maksusoodustused on Tallinnas elavaid saarlasi varemgi pannud end kodusaarelt välja kirjutama, kirjutab Saarte Hääl.

Ka nüüdne kolme kuu skoor — miinus 214 — pole iseenesest kurioosne, ent kui vaadata kolme viimase aasta sama perioodi liikumisi, on see arv eelmistest kolm korda suurem. Loomulikult tähendab see omakorda valusat kaotust Kuressaare linna ja Saare maakonna valdade tulubaasile. Suurima vanusegrupi väljakirjutanutest moodustavad ülikooliealised ja rohkem on lahkujate hulgas naisi.

Saarte Häälele rääkisid mitmed nüüd juba Tallinna kodanikud, et lisaks tasuta ühistranspordile mängivad olulist rolli ka mitmed muud toetused ning kuna kahe sissekirjutuse võimalust ei ole, jääb peale see paik, kus pakutakse paremat tehingut.

Marko, kes elab Tallinnas juba aastaid, kirjutas ennast pealinna sisse alles paar kuud tagasi. Põhjus on tema sõnul lihtne: Tallinna linna pakutavad hüved kaalusid patriotismitunde üles.

“Parema meelega toetaksin Kuressaare linna edasi, aga Savisaare linnavalitsuse hüvede surve läks juba liiga suureks,” tõdeb Marko. Talle tundub, et Tallinna “võluvitsad” nagu maamaks, tasulise lastehoiuteenuse osaline hüvitamine ja tasuta bussisõit toimivad hästi. “Patriotismist ära ei ela,” ütleb Marko välja karmi, kuid ausa tõe.

End Tallinna sisse kirjutanud Merje tõdeb, et muu hulgas panid teda Tallinna sissekirjutuse kasuks otsustama mitmed soodustused, kuid samas on ta seisukohal, et inimene peakski end sisse kirjutama omavalitsusse, mille teenuseid ta enim tarbib.

“Mina olen juba õige mitu aastat Tallinnas elanud, kuid sissekirjutus oli Kuressaares, mida ma pean oma teiseks koduks,” ütleb ta. “Kui see minu võimuses oleks, jagaksin oma maksuraha hea meelega kahe omavalitsuse vahel, sest pean neid mõlemaid oma koduks, paraku puudub Eestis kahe sissekirjutuse võimalus.”

Merje arvates valitsebki Eestis omavalitsuste üksteise ületrumpamine — kes pakub kõrgemat sünnitoetust, kes ranitsatoetust, kes tasuta ühistransporti.

“Elan põhilise osa ajast Tallinnas, mul on seal kodualuse maa maksuvabastus ja ka tasuta ühistransport,” loetleb ta tema jaoks olulisi asjaolusid. Lisab, et maamaksuga oli tal ka selline olukord, et Tallinnas kinnisvara ja Kuressaares sissekirjutust omades peaks ta oma tegeliku kodu eest ka maamaksu tasuma. Tallinna kodanikuks saamisel see kulu kadus.

Merje juttu omavalitsuste ületrumpamistaktikast kinnitasid ka mitmed teised Saarte Häälega vestelnud, kes olid ennast teise omavalitsusse sisse kirjutanud veevärgiga liitumise soodustuse, sünnitoetuse või lasteaiakoha nimel.

Mitmed kehtima hakanud soodustused kasvatasid pealinna kodanikkonda aasta alguskuudel võimsalt: juba aasta esimese kolme päevaga kasvas sealne elanike arv 349 inimese võrra.

Oktoobris kasvas Tallinna elanike arv 366, novembris 475, detsembris 1248, jaanuaris 3219, veebruaris 1396 inimese võrra.

Raepressi teatel kasvas pealinna elanike arv 2013. aasta kahe kuuga rohkem, kui terve 2012. aasta jooksul kokku.