"Nii on olnud igal aastal, et koolidesse, kus on olnud rohkem soovijaid kui õppekohti, pole kõik tahtjad pääsenud," meenutas ta.

Kuna vanemad esitasid taotlusi mitmetesse koolidesse, tekkisidki suured „konkursid“. Ka sisse said paljud lapsed mitmesse kooli.

"Nüüd tuleb kõigil lapsevanematel, kes on saanud koolist teate lapse õpilaskandidaadiks arvamise kohta, hiljemalt 1. maiks oma lõplikust valikust eKooli keskkonnas teatada," kirjeldas Pajula lastele koolikohtade määramise korda.

Kui vanemad on oma kinnituse andnud, vabanevad taas paljud hetkel „broneeritud“ õppekohad, mida hakkab määrama komisjon.

Tööd alustab elukohajärgse kooli määramise komisjon

2. mail, kui on selgunud need Tallinnas elavad lapsed, kellele on vaja koolid määrata, alustab tööd elukohajärgse kooli määramise komisjon.

"Komisjon määrab koolid neile lastele, kes ei ole kusagile kandideerinud või ei ole soovitud kooli pääsenud," märkis Pajula.

"Haridusameti huvides ei ole kindlasti lasta vanematel oodata 10. juunini lihtsalt seetõttu, et niisugune kuupäev on määruses," kinnitas Pajula. "Komisjon on endale seadnud eesmärgiks töötada maksimaalse võimaliku koormusega ning anda vanematele selgus võimalikult kiiresti."

Komisjoni tööd lihtsustab koolide määramiseks spetsiaalselt loodud eKooli moodul, mis esiteks – võimaldab kooli ja lapse rahvastikuregistri järgse aadressi põhjal määrata kodu läheduse koolile meetrilise täpsusega; teiseks – annab informatsiooni õdede ja vendade õppimisest samas koolis.

Pajula sõnul on seega võimalikult kiireks tegutsemiseks loodud kõik eeldused ning komisjon hakkab komplekteeritud nimekirju jooksvalt koolidele esitama.

Haridusameti juhataja sõnul on komisjonile eKooli kaudu täpselt näha, kes on soovinud koolikohta kodu lähedale ning sellega ka arvestatakse.

Samuti ei ole tema sõnul alust lapsevanemate kartusel, et näiteks Nõmme laps määratakse Lasnamäe kooli või vastupidi, ei ole alust.

"Paraku on eKoolis näha ka see, et väga paljudel juhtudel on elukohalähedasele koolile eelistatud hoopis kesklinna koole ning endiselt on paljud vanemad esitanud taotlustes ka neid elukohaaadresse, mis rahvastikuregistris kinnitust ei leia," märkis Pajula.

Komisjoni poolt määratud koolid teavitavad vanemaid hiljemalt 10. juunil, vanematel tuleb oma vastus anda hiljemalt 22. juuniks. Määratud kool pole siiski lapsele kohustuslik, laps saab peale 22. juunit minna ka teistesse koolidesse, kus on vabu kohti.

Muudatustes võib olla puudusi

Pajula möönis, et nagu iga suure muudatuse puhul võib ette tulla puudusi, on neid ka Tallinnas kehtiva korra puhul. "Septembris analüüsitakse kindlasti protsessis ilmnenud kitsaskohti ning tehakse vajalikud muudatused," lubas ta.

Ta soovis kõigile lapsevanematele rahulikku meelt, sest lapsed saavad koolikohad kodule võimalikult lähedal ja koolitulekust saab sügisel perele tore sündmus.

"Vastuseks neile, kes küsivad, miks uus kord üldse vastu võeti: „Elukohajärgse munitsipaalkooli määramise tingimused ja kord“ tuli vastu võtta seetõttu, et selline nõue on kehtestatud põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega," lisas Pajula.