Juuni lõpus selgunud ekspertiisi tulemused näitasid, et Tallinnas on vaja välja vahetada 71 kontaktliini posti. Üks neist on ümber kukkunud, seega hetkel on poste 70. Veel paar nädalat tagasi öeldi TLT-st, et esmakorras lähevad vahetusele kõik 70 posti.

Eelmisel nädalal selgus, et esialgu vahetatakse kõigest 35 kõige halvemas olukorras olevat posti, sest siis saab läbi viia lihtsustatud menetlusega riigihanke. Tänaseks on number jälle kahanenud.

TLT teatas, et riigihankele laekus kaks pakkumist, kuid soodsamale pakkumisele lisatud tööde tegemise graafik ei rahuldanud TLT-d. Kuna priskemat summat nõudnud Elektritsentrum AS-i oodatud summa ületas lihtsustatud riigihankele kehtestatud piirmäära, aga leping nendega lubas tööde kiiremat lõpetamist, otsustatigi kaheksa posti puutumata jätta.

Tallinna Linnatranspordi AS juhatuse esimehe Enno Tamme sõnul on ettevõte huvitatud tööde kiirest alustamisest. „Meie poolt veebruaris Tallinna Tehnikaülikooli teadlastelt ja OÜ Westerlux tellitud põhjalik 3. ja 4. trammiliini kontaktvõrgu postide ekspertiis näitas, et 153 postist vajas viivitamatult väljavahetamist 15. See töö on tänaseks tehtud. Lisaks soovitas ekspertiisi koostaja asendada veel 71 posti, millest umbes 25 väljavahetamine peaks toimuma esmajärjekorras. Et töödega mitte viivitada, algatasime lihtsustatud riigihanke,“ selgitas Tamm.

Tehtud ekspertiisis selgitati eraldi iga posti seisukord ning arvutati välja masti vastupanumoment, inertsimoment ja paindekandevõime, mille tulemusel saadi posti arvutuslik vastupidavuse piir, teatab TLT. Minimeerimaks võimalikke kõrvalekaldeid, kasutati vastupidavuse miinimumpiiri määramisel koefitsienti 1,2. Laias laastus võib vahetamisele määratud postid grupeerida nelja kategooriasse: halvas seisukorras postid, mis on tänaseks juba vahetatud, esmajärjekorras vahetamist nõudvad postid, mille asendamisega hakkab tegelema Elektritsentrum AS, soovituslikult lähiajal vahetamist vajavad postid ning pikemas perspektiivis asendamist vajavad postid.

Esmajärjekorras ja lähiajal vahetamist nõudvad postid saavad vastavalt lepingule asendatud kahe kuu jooksul, millest kuu kulub tehasest postide tarnimiseks. Pikemas perspektiivis vahetamist vajavate postide asendamiseks kaalub TLT postide soetamist ning paigaldustöö tellimist mitmelt pädevalt firmalt, mis võimaldaks tööde lõpetamiseks vajaminevat aega oluliselt minimeerida.