Viimastel nädalatel on Tallinnas probleemiks olnud tolmusaaste lubatud taseme ületamine. Linna välisõhu tolmusaaste vähendamiseks tellis linnavalitsus OÜ Keskkonnauuringute Keskusest uuringu „Tolmusaaste päritolu ja keemilise koostis”, teatas Raepress.

„Kevadise tolmu tekkepõhjusteks Tallinnas ja ka teistes Põhjamaa linnades on tärkamata haljastus, korratud ehitusplatsid ja naastrehvide kasutamine,” resümeeris abilinnapea Deniss Boroditš.

Tärkamata haljasaladelt levivat tolmu saab leevendada kastmisega. Sel aastal alustati tänavate survepesu ja kastmisega juba veebruari lõpus.

Teiseks tolmusaasteallikaks linnades on ehitusobjektidelt lenduv ning autoratastega teedele kantav pinnas ja koormakatteta veoautode kastidest lenduvad jäätmed. Selle probleemi leevendamiseks on Tallinn käivitanud munitsipaalpolitsei ja kommunaalameti regulaarsed kontrollreidid ehitusplatsidele.

Kolmandaks tolmusaaste allikaks on Boroditši sõnul naastrehvide kasutamisest tingitud asfaldi kulumine. „Naastrehvid tõstavad 100 kilomeetri läbimisel keskmiselt üles 3-5 kg teekattematerjale, mis muutub tolmuks,” selgitas Boroditš.

Selleks, et vähendada sõiduteedel moodustuva tolmu teket, on Tallinna volikogu esitanud valitsusele ettepaneku naastrehvide keelustamiseks Eestis alates 1. oktoobrist 2010.