MTÜ Kodaniku hääl esindajad andsid 23. augustil Tallinna abilinnapeale Mihhail Kõlvartile üle 4433 tallinlase allkirjaga algatuse suunata Tallinna televisioonile antud raha lasteaedade troostitu olukorra parandamiseks.

MTÜ kõneisik Brit Kerbo rääkis Delfile, et kõikidest häältest 1289 koguti internetis Petitsioon.ee lehel. Kerbo sõnul asus linnavalitsus hääli kontrollima, kuid pole sellest ilmselt veel kaugemale jõudnud. Paberil kogutud hääled anti üle skänneerituna plaadi peal ning nüüd paluti ka kõik paberid kogutud häältega kohale viia. Samuti kontrollitakse eelnõuteksti.

Kerbo lootuste järgi esitatakse algatus järgmisel nädalal volikogule, kuid kardab, et linn kasutab ära suurema osa kolmest kuust, mis neil ametlikult teema arutellu võtmiseks on. Lisaks püstitas Tallinna linna õigusdirektor Priit Lello Kerbo sõnul tehnilise küsimuse siseministeeriumile kuuluva Petitsioon.ee lehe kohta.

"Keskkond on loodud selleks, et koguda allkirju ning seal saab end ID-kaardiga tuvastada, kuid digiallkirjavõimalust seal ei ole," selgitas Kerbo, et internetis sai allkirja kinnitada vaid ID-kaardi esimese parooli ja meiliaadressiga. Internetis allkirja andmiseks seaduses nõudeid paika pandud ei ole.

"Meie jaoks on üheselt mõistetav, et kui keskkond on loodud ja kinnitad oma hääle ja annad toetuse eelnõule, siis see on õige lahendus. Linn aga sügab kukalt selle koha pealt. Loomulikult olid meil alguses kahtlused, kas see keskkond sobib, ja pöördusime andmekaitse inspektsiooni poole. Me oleme igalt poolt saanud kinnituse, et oleme kõik õigesti teinud," rääkis Kerbo.

Usaldamatus linnakodanike vastu

Priit Lello rääkis Delfile, et linn soovib eelnõu menetlusega seotud küsimused enne selgituste andmist MTÜ enesega läbi arutada. "Nii palju saan siiski kinnitada, et hetkel on tõesti küsimuse all internetis antud häälte piisav autentimine ning nende vastavus õigusaktides sätestatud allkirjale esitatavatele nõuetele," sõnas Lello.

Petitsioon.ee portaali haldajaks on MTÜ Eesti omanike keskliit, mille esindaja rääkis Delfile, et süsteem ei luba kaks korda hääletada ning kuna tegu on kodanikualgatusega, siis on häältega manipuleerimise kahtlustamine kummaline. "Leht on tehtud nii, et seda oleks võimalikult lihtne kasutada."

Kerbo nentis, et arvestatud on 100-200 inimese nimekirjast kadumisega seoses sellega, et kõik allkirjaandnud ei pruugi olla Tallinna sisse kirjutatud, kuigi nad nii ise väitsid. "Fakt on see, et need inimesed on reaalselt olemas," kinnitas Kerbo. "Kui öeldakse, et internetis kogutud hääled ei sobi, siis on tegu usaldamatusega oma linnakodanike vastu."

Kerbo palus linnaga järgmiseks nädalaks kohtumist, kuivõrd läheb niikuinii hunnikut paberit allkirjadega viima. Lello sõnas samuti, et rohkem saab rääkida pärast järgmise nädala kohtumist MTÜ esindajatega.
"Probleem on võib-olla see, et avaldus puudutab selle aasta eelarvet, kuna aga linnal on kokku kolm kuud aega, siis kui nad veel natuke venitavad, siis sellesse aastasse enam ei jõua," avaldas Kerbo kartust.