Siseminister Hanno Pevkur allkirjastas käskkirja, millega pannakse paika suuremate linnapiirkondade elukeskkonna parandamiseks ja lasteaiakohtade loomiseks jagatava toetuse piirkondlik jaotus, teatas siseministeerium.

Pevkuri sõnul jagati pool toetusest piirkondade vahel võrdselt, ülejäänud pool aga vastavalt linna ja seda ümbritsevate omavalitsuste elanike arvule. 

„Oleme seadnud eesmärgiks rahuldada vajaduse lasteaia- ja lapsehoiukohtade järele Tallinnas, Tartus, Pärnus ja nende ümbruses ning võtta Ida-Virumaa linnapiirkondades taas kasutusele ja värskendada seni alakasutatud linnasiseseid alasid. Kõigis suuremates linnapiirkondades kavatseme näha vaeva selle nimel, et inimesed kasutaksid autode asemel või lisaks autotranspordile aina enam jalgsi, rattaga ja ühistranspordiga liikumise võimalusi,“ lisas minister. 

Selleks muudetakse linnaruumi jalakäijate ja jalgratturite jaoks sõbralikumaks ja turvalisemaks ning korraldatakse mugavamalt ühistransporti.

Toetuse piirkondlik jaotus on järgmine:

Tallinna linnapiirkond 35,7 miljonit eurot
Tartu linnapiirkond 16,4 miljonit eurot
Pärnu linnapiirkond 13,9 miljonit eurot
Narva linnapiirkond 15 miljonit eurot
Kohtla-Järve/Jõhvi linnapiirkond 14 miljonit eurot

Projektide valiku puhul on kõige olulisem roll linnapiirkonna omavalitsustel. Toetuse andmisel lähtutakse linnapiirkondades koostatud jätkusuutliku arengu strateegiatest. Selle põhjal töötavad toetust saavad piirkonnad välja tegevuskava eelnõu ehk kokkuleppe kõige olulisematest arendustest, mis esitatakse siseministeeriumile kooskõlastamiseks hiljemalt kaks kuud pärast määruse jõustumist.

Aastatel 2007-2013 toetati suuremate linnapiirkondade arengut 58 miljoni euroga. Selle raha eest on ehitamisel või ehitatud 100 kilomeetrit kergliiklusteid, arendatud ühistransporti, ehitatud lasteaedu, lastekodu peremajasid, arendatud parke ja rannaalasid.