Tänavu mais on linnavalitsuse istungil linnapea Edgar Savisaar andnud kirjaliku korralduse, millega tuleks eraldada linnavalitsuse reservfondist Tallinna kommunaalametile 15 000 eurot Kiltsi küla kultuurikeskuse taastamise toetamiseks.

Kusjuures põhjenduseks on ära toodud vaid terve hulk viiteid erinevatele määrustele ja korraldustele ning lisatud seletuskirjas, et Kiltsi küla kultuurikeskuse taastamiseks on alates 2008. aastast taotletud raha erinevatest meetmetest (sealhulgas Leader, PAIK jne), kuid positiivset rahastusotsust ühegi meetme puhul tehtud ei ole.

"PAIK tegi esialgselt küll positiivse rahastusotsuse, kuid PRIA tühistas selle. Lähtuvalt eeltoodust, on pöördutud Tallinna kui Eesti Vabariigi pealinna poole taotlusega toetada Kiltsi küla kultuurikeskuse taastamist. Teeme ettepaneku esitatud taotlust toetada," seisab seletuskirjas.

Sisuliselt samasugune korraldus on tehtud ka tänavu oktoobris, kuid siis on linnapea käskinud eraldada linnavalitsuse reservfondist Tallinna kommunaalametile 5 000 eurot Kiltsi küla kultuurikeskuse suure saali välisuste vahetuseks. Uste väljavahetamise toetamise põhjenduseks on toodud väide, et kultuurikeskuse suure saali põranda taastamise tööde käigus on selgunud täiendav vajadus vahetada välja ka kultuurikeskuse saali mõlemad välisuksed, kuna need on täielikult amortiseerunud ning võimaldavad vihmaveel tungida läbi uste saali.

Vaata, kuidas Savisaar ja Kotka rahvamaja põrandat avamas käisid:

Kuigi kohalikele kogukondadele tähtsate projektide toetamine on tänuväärne tegevus, siis jääb paraku ikkagi õhku küsimus, et miks peavad Tallinna elanikud maksma kinni Väike-Maarjas asuva küla rahvamaja remondi?

Selles küsimuses linna poole pöördudes viitas linna pressiteenistus enda saadetud varasemale pressiteatele, kus linnapea Edgar Savisaar põhjendab toetuse võimaldamist sellega, et Kiltsi elanikud ise pöördusid abi saamiseks Tallinna poole. Savisaar väidab pressiteates, et käis "olukorraga tutvumas ja nentis, et nähtud probleemid ei ole suured Tallinna mastaabis, kuid väikese maakoha elanikele on nende lahendamine väga tähtis ja seetõttu ta mõistab viimases hädas inimeste pöördumist Tallinna linnavalitsuse poole."

Küsimusele, et kas Tallinna linnavalitsus jääbki maksumaksja raha eest teiste omavalitsuste projekte toetama, linna pressiteenistus ei vastanud.

Siiski tuleks selle konkreetse rahaeraldamise juhtumi puhul juhtida tähelepanu Siret Kotka isikule. Nimelt oli Kotka linnapeaga rahvamaja põranda avamisel kaasas ning kirjutas ka Keskerakonna häälekandjasse Kesknädalasse artikli selle projekti toetamise vajadusest. Kotka kiidab artiklis Savisaart taevani ning siunab riiki tegevusetuse eest. 

Samas jätab ta aga mainimata, et on ise pärit Kiltsi lähedalt Triigi külast, lõpetanud Väike-Maarja gümnaasiumi ning viimastel riigikogu valimistel just Lääne-Virumaa piirkonnas kandideerinud. Kotka on muuseas ka Eesti Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna esimees ja Väike-Maarja vallavolikogu liige, mistõttu on tal nüüd enda valijaskonna ees võimalus rahvamaja toetusele viidates särada.

Seda, et Kotka käekäik Savisaarele korda läheb, võib välja lugeda ka tänasest Eesti Ekspressist, kus on kirjeldatud noore näitsiku tõusu tavalisest parteiaktivistist erakonna tippu ja partei juhi isiklikku soosingusse.