Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna abilinnapea Tõnis Mölderi sõnul on tänaseks sotsiaal- ja tervishoiuameti tellimusel valminud kõigis kaheksas linnaosas ühe objekti ligipääsetavuse hinnang, mis telliti Tallinna Puuetega Inimeste Kojalt (TPIK) koostöös ligipääsetavusspetsialistidega. „Kõige kriitilisema ligipääsetavusega hooned teeme korda juba sel aastal, ülejäänud nimekirjas olevat 22 objekti planeerime parandada järgmise kahe aasta jooksul,“ ütles Mölder.

„Linna eesmärk on luua ligipääsetavam ja takistuste vabam keskkond erinevate vajadustega inimestele. Kaasava elukeskkonna põhimõtete järgimine on oluline ning ligipääsetavus peab olema tagatud kõigile, nii liikumis-, nägemis- ja kuulmispuudega inimestele aga ka väikelaste vanematele, eakatele ja teistelegi,“ sõnas Mölder.

Sel aastal parandab Tallinn ligipääsetavust Pirita Sotsiaalkeskuses; Nõmme Sotsiaalmajas; Kristiine linnaosa valitsuse büroohoones; Lasnamäe linnaosa valitsuses; Põhja-Tallinna Sotsiaalkeskuses; Mustamäe Päevakeskuses, Mustamäe Avatud Noortekeskuses, Kultuuriköök 82-s, Haabersti linnaosa valitsuses ning Hopneri majas.

Ligipääsetavuse olukorda hinnati järgmiste kriteeriumide alusel: füüsiline ligipääsetavus hoonesse, teenindussaali või spetsiaalselt kohtumisteks ette nähtud ruumi.

Füüsilise ligipääsetavuse kriteeriumid on näiteks järgmised: invaparkimiskoht ja selle lähiümbrus, sissepääsude kohandused, madalad äärekivid sissepääsul, kaldtee, käsipuud astmetel, inva-wc, lift (reljeefsed juhtnupud, punktkiri, korruste häälteavitus) ning uste laius ja uste automaatika olemasolu.

Visuaalse ja akustilise ligipääsetavuse kriteeriumid on näiteks järgmised: hoone leitavus/tähistus, sissepääsul helimajakas, markeeritud trepiastmed ja klaaspinnad, juhtliistud, viidad, värvilahenduste kontrastsus, silmussüsteem vaegkuuljatele ja kombatavad infosildid.