Rahvakohtunikukandidaadiks võib nimetada 25-70aastase teovõimelise Eesti kodaniku, kes oskab eesti keelt kõrgtasemel ning on rahvakohtuniku tegevuseks sobivate kõlbeliste omadustega.

Rahvakohtunikuks ei või nimetada isikut, kes on süüdi mõistetud kuriteo eest; pankrotivõlgnik; tervise tõttu sobimatu; kes on rahvastikuregistri andmetel elanud Tallinnas alla ühe aasta; kohtu, prokuratuuri või politsei teenistuses; kaitseväeteenistuses; advokaat, notar või kohtutäitur; Vabariigi Valitsuse liige; valla- või linnavalitsuse liige; Vabariigi President või Riigikogu liige.

Isikutel, kes soovivad kandideerida rahvakohtunikuks ja vastavad eelnimetatud tingimustele, palume hiljemalt 8. veebruariks 2019 saata kas digitaalselt allkirjastatud ankeet e-aadressil infopunkt@tallinnlv.ee; välja trükitud, täidetud ja allkirjastatud ankeet postiga aadressil: Tallinna Linnavolikogu Kantselei, Vana-Viru 12, 15080 Tallinn; või tulla tööpäevadel Tallinna linnavolikogu kantseleisse (Vana-Viru 12, Tallinn) ja täita ankeet kohapeal.

Rahvakohtunikukandidaadid valib linnavolikogu ning valitud kandidaatide seast nimetab rahvakohtuniku ametisse kohtu juures asuv komisjon.

NB! Rahvakohtunikuks kandideerijad peavad arvestama, et osaleda tuleb kogu protsessis alates esimesest sisulisest kohtuistungist kuni otsuse kuulutamiseni. Sõltuvalt asja mahust ja protsessi käigust võib see tähendada osalemist asja arutamisel järjest ühest tööpäevast kuni mitme kuuni.