Linnavalitsus kiitis kolmapäeval heaks kahe 172-ruutmeetrise vanalinna-korteri otsustuskorras müügi. Elamispinnad erastavatel Rene Reilel ja Mart Pauklinil tuleb kummalgi Nevski katedraali naabruses Toompeal paiknevate korterite eest linnale tasuda 55 830 krooni, kirjutab Postimees, tuletades meelde Kesklinna endiste vanemate Elmar Sepa ja Jüri Oti samalaadseteid, kurikuulsaks saanud korteritehinguid.

Majas aadressil Lossiplats 4/Rutu 3 asuvate korterite tegelik turuväärtus ulatus seisukorrast sõltuvalt 5–8 miljonini. Ent Kesklinna vanemate Hannes Kuhlbachi ja Elmar Sepa võimuperioodil 1998. aastal sõlmitud lepingud näevad ette korterite müügi nn erastamishinnaga.

„Need on ülimalt vettpidavad lepingud,” teatas linnavaraga tegelev Tallinna abilinnapea Vladimir Maslov. Ta põhjendas, et kui linn keelduks korterit erastamast, siis tooks see kindlasti kaasa rahalise nõude, millest keeldumine ei pruugi odavamaks osutuda.

Kahe Toompeal asuva korteri erastamistehingud on tüüpilised näited aastatel 1996–1999 Kesklinna vanemate sõlmitud korterite taastamislepingute kohta, millega firmad või eraisikud said õiguse taastada omal kulul vanalinna kortereid ja leida sundüürnikud, kellele linn taastatud korterid EVPde eest — turuväärtusest mitu korda odavamalt — erastas.

Kohtus ametiseisundi kuritarvitamise süüdistuses õigeks mõistetud Oti ja Sepa kohtuasjas leidis tõestamist, et sundüürnikke kasutati variisikutena.

Maslovi sõnul on selliseid korteritehinguid linnas lõpetamata veelgi.