Linnad võistlevad omavahel linnakodanike rattakasutuse ja sellega säästetud CO2 emissiooni mahtudega, teatas Raepress.

Osaleda on võimalik kõikidel isikutel, kes kasutavad Tallinnas jalgratast transpordivahendina (tööle, kooli, poodi jne liikumisteks) ja omavad Endomondo mobiilirakendusega sobivat mobiiltelefoni. Kõigi üle 50 km teid kaardistanud osalejate vahel loositakse välja hulk rattasõiduga seotud auhindu, millest ahvatlevaim on lihtne ja korralik linnaratas. Täpsemad tingimused on toodud Tallinna linna kodulehel.

Võistluse eesmärgiks on säästlike liikumisviiside edendamine, vähendades seeläbi CO2 heitmeid ja teisi kahjulikke transpordimõjusid ning parandades rahva tervist läbi tervislikumate eluviiside. Eestis ja Tallinnas on enamlevinud jalgratta kasutamine sportimiseks ja vaba aja veetmiseks. Mujal maailmas rohkem levinud igapäevane rattakasutus on hakanud Eestis suuremat populaarsust koguma alles viimastel aastatel. European Cycling Challenge 2012 üritabki tuua inimesteni arusaama, et rattasõit ei tähenda ainult sporti ja higistamist, vaid on reaalne alternatiiv oma igapäevaste asjade ajamisel.

Arenenud rattakultuuriga linnade kogemus on näidanud, et ratturite turvalisust tagab kõige paremini nende suur hulk tänavatel. Kui ratturitega ollakse harjunud, siis osatakse nendega ka arvestada. Jalgratast kasutavate inimeste arvu suurendamiseks tänavatel on vaja neile luua soodsad tingimused, mille tekitamiseks on omakorda kasulik teada, kus ja mida on vaja teostada, et piiratud eelarvelisi vahendeid mõistlikult kasutada. Ratturite liikumiste kaardistamine ja hilisem analüüs annavad selleks head lähteandmed.

Rattakasutuse kaardistamise võistlust aitavad Tallinnal läbi viia algatus Eesti Rattarikkaks, mis edendab igapäevast rattakultuuri juba aastast 2008 ja jalgrattakultuuri arendav rühmitus Tallinn Bicycle Week.

Bologna linn esitas märtsis väljakutse kõigile Euroopa linnadele ning Tallinna linn võttis väljakutse hea meelega vastu. Peale Tallinna linna osalevad selleaastasel võistlusel ka Bologna (Itaalia), San Lazzaro di Savena (Itaalia), Elliniko-Argyroupoli (Kreeka) Kessariani (Kreeka), Saronikos (Kreeka), Barcelona (Hispaania), Iasi (Rumeenia) ja Reading (Suurbritannia Ühendkuningriik).

Võistlust toetab Euroopa Komisjoni säästva transpordi edendamise projekt CIVITAS MIMOSA, mille raames edendab Tallinn säästvat transporti 11 erineva meetmega.

Võistlusega saab liituda Endomondo kodulehel.