"Küsimus on lihtne," ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart toona pressikonverentil, "mida arvab Tallinna ja ka Eesti rahvas, kas Mustpeade maja peaks jääma Tallinna omandiks või selle peaks ära andma välismaa organisatsioonile, kus on 36 liiget ja millest pole aru saada, kuidas organisatsioon on seotud Mustpeade vennaskonnaga, mis loodi 16. sajandil."

Kõlvart küsis ka, miks riik ei kasuta seaduslikku võimalust jätta Mustpeade maja võimalikule omanikule tagastamata. "See ongi see koht, kus oleks vaja kuulda rahva arvamust," selgitas Kõlvart.

Niisiis räägiti esialgu selgelt küsitluse korraldamisest, kuigi nenditi, et mis vormis küsitlus läbi viiakse, on veel lahtine.

Nüüd aga korjatakse alates esmaspäevast veebis, Tallinna kaubanduskeskustes, linnaosavalitsustes ja Mustpeade majas allkirju Mustpeade maja tagastamise vastu. Seega pole võimalik selle üleskutse käigus välja selgitada, kui palju antaks hääli hoone tagastamise poolt.Valitsus on Tallinna taotluse jätta ajalooline hoonetekompleks kui kultuuriobjekt tagastamata kahel korral tagasi lükanud. Linna hinnangul ei pruugi tagastamise korral olla tagatud Mustpeade maja kasutamine tallinlaste ja kõigi teiste kultuurisõprade hüvanguks, teatas Raepress.

„Väide, et Mustpeade maja kasutamine kultuuriobjektina jätkub ka hoone tagastamise korral, on kaheldav,“ ütles abilinnapea Eha Võrk. „Tänases Vikerraadio saates Uudis pluss ei suutnud Mustpeade vennaskonda esindav Peeter Tulviste veenvalt selgitada, mida nad konkreetselt hakkaksid majas tegema, kui see neile tagastatakse, rõhutades vaid varade tagastamise tähtsust.“