Tallinna Noorteöö raames plaanisid ürituse korraldajad Tammsaare parki tuua mõned pakendikonteinerid, mida tänavakunstnikud või grafitihuvilised oleksid värvida saanud, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Gräffiti oli ja on illegaalne kunst, millel lausa kriminaalne iseloom — inimeste ja linna vara rikkumine, mille legaliseerimine on olemuselt absurdne. Loa andmisel on tulemuseks arusaamine nagu olekski lubatud konteinereid ja muid objekte sodida,” tsiteeris Tallinna Noorteöö projektijuht Piret Eero linnavalitsuselt saadud eitavat vastust.

„Tallinna kesklinna valitsus võttis juba mõned aastad tagasi vastu otsuse, et grafiti ei ole lubatud ja seda taunitakse, kuna seintele sodimine võib endaga kaasa tuua muid kriminaalseid tegevusi,“ selgitas Kesklinna vanema asetäitja Kaia Sarnet põhjuseid, miks Tallinna Noorteöö korraldajatele ei antud grafiti joonistamise luba Tammsaare pargis.

Refereeritud artikli täisteksti loe Eesti Päevalehest. 

Tallinna reforminoorte esimehe Allan Allmere sõnul on see põhjendamatu, kuna grafiti on tänavakunst ja selle keelamine stagneerunud mõtteviis. „Eestis ei tohiks olla enam nõukogudelik mõtlemine, mis valitseb keskerakondlikus Tallinna linnavalitsuses. Noortel on energiat, mis vajab organiseeritud väljundit. Kui linn seda keelab, siis otsivad noored ise võimaluse ja see pole lahendus,“ ütles Allmere.

Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul tuleks igasuguste seinsodijate tõkestamiseks rakendada kõikvõimalikke vahendeid ja tõhustada politsei, munitsipaalpolitsei ja linnakodanike koostööd. „Eriti masendav on, et seintesodijatel, ei ole sisemist pieteeditunnet isegi Tallinna vanalinna vastu ja isegi Katariina käik on seinasodijatest vandaalide poolt rikutud.“

„On aeg välja kuulutada null-tolerants värvipihustiga huligaanide suhtes, nagu seda on edukalt tehtud naaberpealinnas Helsingis, ja mitte soodustada seinte ja rajatiste sodimist,“ ütles Boroditš. „Neile, kes tunnevad vajadust rakendada oma kujundamisvõimet graafiti kaudu, soovitan kasutada oma korteri siseseinu, kaasaskantavaid vineeriplaate näiteks paberit.“