“Olukorras, kus Harju maavalitsus bussiliinide doteerimisest loobus ja Tallinna naabervaldadel pole selliseid kulutusi selle aasta eelarvesse planeeritud, tulebki alates 1. juunist Harju maakonda ulatuvate bussiliinide sõidugraafikutes olulisi muudatusi teha,” on Tallinna abilinnapea Toomas Vitsut öelnud.

Veebruari lõpus teatas Harju maavalitsus, et keeldub nende liinilõikude toetamisest ja soovitas raha küsida Tallinna naabervaldadelt. Linnavalitsus pöörduski märtsikuus Viimsi, Harku ja Saue valla ning Maardu linna poole ettepanekuga sõitjateveo osaliseks doteerimiseks.

Viimsi ja Harku vald leidsid võimaluse kulude osaliseks katteks, vastavalt 200.000 ja 80.000 krooni. Maardu linn ja Saue vald ei leidnud oma eelarves selleks raha.

Tallinna ühissõidukite ühtses piletisüsteemis olevatest bussiliinidest ulatuvad Harju maakonna piiridesse kuus bussiliini. Need on liinid 1A, 18, 27, 29, 34 ja 38. Eelnevatel aastatel on maavalitsus osaliselt neid liine doteerinud 1,5 miljoni krooniga aastas.

Käesoleva aasta algusest kuni maini lõpuni ulatub Tallinna doteeritud Harjumaale väljuvate liinilõikude summa 1,1042 miljoni kroonini. Peale valdade lubatud toetuste doteerib Tallinn pärast sõidugraafikute korrigeerimist sõitjatevedu ühtse piletisüsteemiga liinidel väljaspoole linna piire sel aastal veel 784.000 krooniga.

Muudatuse järel jääb liinil 1A tööpäevadel ära üks liigendbussi ring hommiku- ja üks õhtupoolikul. Laupäeval jäävad ära kaks viimast õhtust ringi ja liin lõpetab töö umbes kell 21.

18. liinil väheneb Vana-Pääskülast Laagrisse väljuvate reiside arv kõikidel päevadel poole võrra, see tähendab, et Tallinnast väljaspoole sõidavad bussid üle ühe.

27. liin läheb üle iga-aastasele suvisele sõiduplaanile täiendavate vähendamisteta.

29. liinil jääb tööpäevadel keskpäeval ära neli ringi ja liinil on vaheaeg kell 9.30-15.30, õhtuti jääb ära kaks viimast ringi. Laupäeval ja pühapäeval sõidab buss ainult Iru hooldekoduni.

34. liinil sõidavad kõigil nädalapäevadel Muuga aedlinna vaid pool bussidest, ülejäänud keeravad Käära peatuses tagasi.

38. liinil võetakse ära kõikidel nädalapäevadel igasuvine õhtune viimane ring.