Tallinna linnapea Tõnis Palts kutsus teisipäeval kokku nõupidamise, kus kontrolliti linna ametite ja tänavapuhastusettevõtete valmisolekut talveks ning otsustati võtta kasutusele lisameetmeid tõeliselt erakorraliste olukordade puhuks, teatas Raepress.

Nõupidamisel veenduti, et Tallinna ametid ja tänavapuhastusettevõtted on talve tulekuks üldiselt heas valmisolekus. Operatiivgrupp jälgib juba mõnd aega ilmateateid ning on valmis esimeste signaalide peale lisaks tavalisele tänavapuhastustehnikale mobiliseerima nii liikluse reguleerijad kui rasketehnika avariide ning teetakistuste likvideerimiseks.

“Meenutades eelmise aasta 22. detsembri ekstreemset kogemust, kui ootamatu lumesaju tõttu seisid kümned tuhanded inimesed Tallinnas ummikutes, tahan olla kindel, et oleme tänavu talve tulekuks valmis,” selgitas linnapea nõupidamise eesmärki.

Kriitilisemate teelõikude, näiteks tõusude juurde, otsustati paigaldada kastid killustikuga. Kriisolukorras on plaan kasutada helikoptereid ning lülitada linnajuhid vastava operatiivinfo võrku.

Esimeste lumiste ilmade saabudes viiakse läbi kriisiõppus, mille käigus ettevalmistatud meetmed ka praktikas järele proovitakse.

Paltsi sõnul on küsimus laiem, kui vaid lumesadu, sest liikluse võib halvata uputus, suur avarii või muu õnnetus. Sellisel juhul on linna ülesanne tagada tähtsamate teenistuste, nagu kiirabi, tuletõrje, päästeteenistus liikumine ja tegutsemisvõime.

“Olen kindel, et suudame keerulisemaid olukordi ette näha ning nendeks valmis olla,” ütles Palts. “Loomulikult on parim kriisiprogramm see, mida kunagi vaja ei lähe, kuid ühtki võimalust, mis meil täna on, ei tohi kasutamata jätta.”

Abilinnapea Peep Aaviksoo rõhutas, et lisaks linna ametite ja asutuste valmisolekule võiksid ka linnakodanikud varakult aastaaja vahetusele mõtlema hakata.

Näiteks oleks autoomanikel mõistlik autole õigeaegselt talvekummid alla panna ja kontrollida sõiduki üldist tehnilist korrasolekut. Samuti võiks talvisel ajal liiklemise puhul arvestada veidi pikema teeloleku ajaga ja võimalusel vältida tipptunde. Oluline on ka ilmastikule kohase riietuse valik või helkuri kandmine.