Laeva Silja Symphony pardal toimus 24. oktoobril Tallinki juhatuse koosolek, pärast mida siirdusid laevafirma juhid, kelle seast tunti ära Pant, Hunt ja Mehtonen, laeva Atlantise baari pidutsema, rääkis Rootsi meremeeste ametiühingu SEKO esimees Janne Ruden Eesti Päevalehele.

Kui baarmen tahtis baari sulgeda, keeldus seltskond lahkumast ja hakkas endale ise jooke valama. Kui teenindaja sellega nõus polnud, puhkes riid, mille tulemusel lõi Hunt baarmenile tahtlikult rusikaga näkku, purustades mehe prillid.

Kui ka järgmise baari töötajad firmajuhtidele vastu hakkasid, nimetasid mehed naisteenindajaid halvustavalt “Tallinki teenijatüdrukuteks”, kelle ülesanne on vastu vaidlemata laevafirma omanike käsku täita, ning viletsa ja ebakompetentse teeninduse tõttu lubas üks juhtkonna liige kogu laevapere uue ja odavama vastu vahetada.

Järgmise, 25.oktoobri hommiku sündmusi kirjeldas rääkis Ruden, et hommikusöögil Rootsi lauas püüdsid pidutsejad rösteris kalafileed soojendada, mille tulemusel röster süttis.

Mehtonen ütles Rootsi telekanalile TV4, et laeval toimunu on täiesti tavaline kruiisireisjate jaoks, vahendab ETV24.

Mehtonen süüdistas toimunud vahejuhtumis üksteise mitte mõistmist. “Mindi veidi vaidlema ja ei jõutud kokkuleppele. Ehk oli keelelisi raskusi ja kultuurilisi raskusi,” ütles Mehtonen. “Me oli sama purjus kui tavalised kruiisireisijad.”

Mehtonen ütles kolmapäeval Soome ärilehele Taloussanomat, et laeval juhtunu pärast ei peaks ükski Tallinki juhtkonna liige tagasi astuma. “Kärbsest on tehtud elevant. Tegu ei ole mingi kaosega,” ütles Mehtonen ajalehele.

Rootsi meremeeste ametiühingu juht Janne Rudén leiab aga, et Tallinki juhtkonna liikmetel oleks siiski põhjust tagasi astuda. “Kontsernijuht, kes käitub sellisel viisil, peaks vahetama ametit,” lausu Rudén. “Me teeme kindlasti politseisse avalduse nende inimeste suhtes, kes ahistasid meie liikmeid.”.

Sündmuste tulemusel vallandati Janne Rudeni ja Rootsi ajakirjanduse andmetel Silja Line’i asepresident ja Tallink Rootsi juht Unni Aström. Põhjuseks oli asjaolu, et viimane keeldus andmast Tallinki juhtidele nimekirja nendest Silja Symphony töötajatest, kes pidutsemise ajal korraldustele ei allunud.

Rudeni sõnul soovis Tallink need töötajad vallandada. “Miks ta pidigi selle nimekirja andma?” küsis Ruden.

Rootsi ja Soome meedia andmetel kaotas tänu pummelungile oma ameti ka Silja Line’i endine juht ja Tallinki juhatuse liikme ametis töötanud Antti Pankakoski. Tallink teatas börsile tema ametist lahkumisest 1. novembril.

SEKO kavatseb laeval aset leidnud sündmuste kohta politseile avalduse teha. Igatahes halvendab toimunu Rudeni sõnul ametiühingu ja Silja Line’i omanike suhteid, mis eelmiste omanikega erimeelsustele vaatamata head olid.