“Kui ma poleks 22.000 krooni maksvat elektrigeneraatorit ostnud, oleks kaks ja pool tonni ammoniaaki mööda ilma laiali lennanud ja kilomeetri raadiuses surma külvanud,” kinnitas SL Õhtulehele Pirni tänavas asuva jäästaadioni rentnik Vello Altma, et Eesti Talleks tekitas staadionil ootamatu elektri välja lülitamisega hiigelkatastroofiohu.

Kümned tuhanded Mustamäe, Veskimetsa ja Lilleküla elanikud pääsesid kindlast surmast vaid tänu rentniku soetatud generaatorile, mille abil õnnestus jäävälja külmutuskompressorid uuesti tööle panna.

“Selle 22.000 krooniga oleks saanud jääle uue valgustuse,” ütleb staadioni rentiva firma Espaada juhataja Vello Altma. “Kõik on niigi kulunud. See on ju väga vana spordibaas, siin algab juba 34. jäähooaeg.”

Altma ostetud generaator hoiab praegu töös jäävälja külmutuskompressoreid, mille mahutites on 2,5 tonni ammoniaaki. Kui kompressorid seiskuvad, hakkab ammoniaaki mahutiruumi lekkima.

Nädal tagasi võttis Eesti Talleks jäästaadionilt ootamatult elektri. “Läksin, gaasimask peas ja käsikaudu kobades, kompressoriruumi,” kirjeldab Altma. “Kogu ruum oli maast laeni ammoniaagihaisu täis. Kui see oleks kõik välja lennanud…”

Voolukatkestust põhjendas staadioni omanik sellega, et Espaada ei kasuta rendile antud ruume sihipäraselt — garaazhidesse on rajatud autoremonditöökoda ja firma kaupleb seal ka autosignalisatsiooniseadmetega. “Ise ma küll ei tea, et oleksin ruume ebasihipäraselt kasutanud!” laiutab Altma käsi. “Ma ei korralda siin hipodroomisõite, koeranäitusi ega Push Upi kontserte. Alati on siin olnud oktoobri keskelt aprillini korralik jää.”

Firmajuht möönab, et suvel on platsil tühjus, kuid sooja ilmaga ei saavatki sinna jääd valada. Et omadega välja tulla, remondibki rentnikfirma ka autosid. Aga mitte jääväljakul, vaid garaazhides. “Kas asjaks on õigus või mitte, otsustab kohus,” nendib Altma. “Mina väidan, et mul on see õigus!”

“Staadion on antud osaühingule Espaada rendile nullkroonise rendiga,” seletab Eesti Talleksi juhatuse liige Mihkel Renser. “Nüüd avastame, et sinna on asutatud autode hooldus, alarmseadmete müük ja tekkinud on ka allrentnik.”

Renser ütleb, et nad saatsid Espaadale kolm kuud tagasi hoiatuskirja — autode remontimine peab lõppema. Rentnik vastas sellele aga eitavalt ning Eesti Talleks otsustaski seepeale karistuseks voolu välja lülitada.

“Nüüd on Altma endale generaatori ostnud, hoiab kompressoriruumi aknaid ja uksi kinni ning meid ligi ei lase,” kirjeldab Renser.

Samas möönab ta, et jäästaadioni seadmete ammoniaak ohustab ümbruskaudsete majade elanikke. “Kuid ega selle tõttu, kas seal on elekter või mitte, ei tule neid gaase kusagilt rohkem!” arvab juhatuse liige.

“Ärimaailm püüab oma asjade klaarimisel kasutada metsikuid meetodeid,” nendib Tallinna päästeameti direktor Raik Saart. “Tegelikult peaks tsiviliseeritult hakkama saama. Oleme ka ettekirjutuse teinud, et voolu ei tohi välja võtta!”

Saart teab, et jäävälja rentnikul tekkis Talleksiga arusaamatus ning viimane ütles sestap Espaadale lepingu üles. Kohtuotsuseni pole aga veel jõutud ning seni käib jäästaadioni ümber segadus.