Neljapäeva öösel põles Tallinnas tühermaal väike kuur, tuletõrjujad peavad süüdlaseks süütamist. “Tavaline täiskuu,” seletab Delfile Tallinna tuletõrje ja päästeameti pressiesindaja Kirill Teiter.

“Tavaliselt algab süütamiste laine nädal pärast täiskuud,” seletab Teiter. Viimaste aasta jooksul on sagenenud süütamised suvel soojemate ilmade ajal.

Teiteri sõnul võib tulekahjud jagada üldjoontes kolmeks: olmepõlengud, kuritahtlikult süüdatud ja psüühiliselt haigete inimeste tekitatud kahjutuled. “Ilmselt mõjutab täiskuu mingil määral organismi keemiat või ajutegevust, et psüühilised hälbed siis tugevnevad,” lausub Teiter.

Tulega kipuvad peamiselt mängima püromaanid ja skisofreenilisele käitumisele kalduvad inimesed, kelle näiteks sisemine hääl käsib minna midagi süütama. Püromaani erutab Teiteri sõnul aga pärast süütamist toimuv segadus: pesus inimesed tormavad kriisates välja, suur hulk vilkuritega masinaid sõidab kohale, kõik kohad suitsu ja tuld täis.

Eraldi tugevamat valvekorda täiskuu-aegseteks öödeks tuletõrjel pole. “Tuletõrje on alati valmis,” toonitab Teiter.

Teiter tuletab inimestele meelde, et hullu süütaja eest saab ise ennast kaitsta. Trepikojad ja pööningud peaksid olema lukustatud, keldriaknad luukide või trellidega ning trepialused puhtad.