Seksuaaltervise ekspert Siim Värvi sõnul on suhtlemine turvalise seksuaalkäitumise üks võtmetegureid. „Suur hulk uuringud kinnitab, et paarid, kes räägivad turvaseksist, kasutavad ka tõenäolisemalt kondoomi. Samuti aitab see, kui inimesed suudavad omavahel avatult rääkida seksist, kaasa turvalisemale seksuaalkäitumisele. Ka suurendab see rahulolu paarisuhtega.“

Seetõttu ongi kampaania kesksel kohal partneritevahelise suhtlemise teema, millest ka kampaania sõnum „Julge rääkida“. Kondoomi kasutamine on sageli seotud piinlikkustundega, sageli ei julgeta end piisavalt ka kehtestada ja kondoomi kasutamise teemat tõstatada. „Enamik kondoomi kasutamisega seotud probleeme on lahendatavad suhtlemisega, olenemata sellest, kas tegu on püsi- või juhusliku suhtega,“ kinnitas Värv.

Kampaania sihtrühm on noored vanuses 18-25. Selles eas on kõige enam partnereid, sealhulgas kaitsmata vahekordi juhuslike partneritega ning seal ajal võetakse ka kõige enam riske. Juhuvahekorras kasutatakse kondoomi vaid 50 protsenti juhtudest ja püsipartneriga 14%.

Tervise Arengu Instituudi uuringud näitavad, et kuigi teatakse, et kondoom kaitseb, ei peeta HIV ja teiste seksuaalsel teel levivate haiguste riski piisavalt suureks. Hoopis rohkem muretsetakse soovimatu rasestumise pärast – ja see kehtib nii naiste kui meeste puhul. HIV-il ja ka paljudel seksuaalsel teel levivatel infektsioonidel ei ole nähtavaid sümptomeid, mis viibki riski alahindamiseni.

Alates 1988. aastast on Eestis HIV diagnoositud 8519 korral (seisuga 24. mai), kuid hinnanguliselt võib meil kokku olla 11 000-12 000 HIV-i nakatunud inimest. Teistest seksuaalsel teel levivatest infektsioonidest on kõige levinum klamüüdia, vähem gonokokknakkus (gonorröa), süüfilis ja genitaalherpes. Vanuserühmiti on kõige suurem nakatumine 20-24-aastaste seas.