Ootamatu kummaliste kõnede ja sõnumite tulv tekitas kahtluse, et tema telefoninumber on kuskil kirjas koos pakkumistega, mida ta ise ei teeks.

"Viimasel ajal tundub, et nädalas korra tuleb üks teade selle kohta, et keegi leiab enda nime ja mobiiltelefoni numbri iha.ee-st. Hiljuti oli teemaks taoliste libakuulutuste lisamine ka ühele zone.ee keskkonnas olevale tutvumisseinale," ütles Delfile veebikonstaabel Maarja Punak.

Veebikonstaabli sõnul teevad selliseid nalju kiuslikud teismelised, kibestunud ekselukaaslased ja kättemaksuna armuelus tagasilööke kogenud inimesed. Täiskasvanud isegi rohkem kui noored.

Avaldatud eesnimi ja telefoninumber pole piisav alus ahistaja karistamiseks

Kui selline libakuulutus üles leida ja ohver on seal seaduse silmis piisava põhjalikkusega identifitseeritud, saab alustada kriminaalmenetlust identiteedivarguse osas. Kas süüdlase leidmine on lihtne?

"Kui räägime sellest, kas isikute tuvastamine on lihtne, siis Eesti keskkondadelt on info saamine kergem kui välismaistelt portaalidelt. Pigem on siin küsimus selles, et kas politseil on õigus infot küsida või mitte," vastas Punak.

Paraku ainult numbri ja eesnime seksportaalis avaldamisest ei piisa, et pahatahtlik kuulutusekoostaja sigaduse eest vastutusele võtta. Isegi siis, kui sama eesnime kandjaid on Eestis vaid käputäis - näiteks 15, ei ole eesnimi ja telefoninumber  seaduse silmis piisavalt paljastavad andmed.

Kui kuulutus koosneb ainult lausest, et Andrus tahab kohtuda suhte eesmärgil meestega ning juurde on lisatud temale kuuluv telefoninumber, siis identiteedivarguse süüteokoosseisu täitmiseks sellest ei piisa. Andruseid on Eestis sadu ja enamik telefoninumbreid on meil salastatud, pole avalikes portaalides. Seega ei pruugi isegi mitte lähedased tuvastada seda kuulutust kui neile tuttava Andruse kuulutust.

See on tegelikult kummaline, sest eeldatavasti teab enamik lähedasi Andruse numbrit.

Ent menetluse alustamiseks peab olema vähemalt kaks väga selgelt inimest tuvastada võimaldavat tunnust taolises kuulutuses kasutatud. Kui sinna näiteks lisatakse juurde, et isik elab Piirissaarel, siis on Andruste ring palju väiksem ning võimalik, et saab ka taolise konto loomist või kuulutuse tegemist identiteedivargusena käsitleda.

Kriminaaluurimise toonud juhtum Viljandimaalt:

4. augustil teatas avaldaja Viljandimaa politseile, et internetiportaali on tema teadmata loodud tema nimeline konto, mis teavitab intiimteenuse pakkumisest. Politsei alustas kriminaalmenetlust.

Teist isikut tuvastavate või tuvastada võimaldavate isikuandmete tema nõusolekuta edastamise, nendele juurdepääsu võimaldamise või nende kasutamise eest eesmärgiga luua teise isikuna esinemise teel temast teadvalt ebaõige ettekujutus, kui sellega on tekitatud kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele, karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.