Okupatsioonide Muuseumi  direktori Kadri Viirese sõnul on hetkeolukorda arvestades ülioluline ajaloomälu värskendada mitte ainult riigimeestel, vaid ka tavakodanikel, kes ühiskonnas toimuvat mõista püüavad ning kes kujundavad oma hoiakute ja valikutega  ühiskondlikke protsesse. Näitus annab väga hea ja selge ülevaate, mis toimus ja milliste valikute ees olid inimesed Eestis okupatsiooniajal, miks ja kuidas inimesed Eestist lahkusid või vastupidi, meile jõudsid ning siia püsima jäid.

Näitus tutvustab venelaste, baltisakslaste, rootslaste, juutide, ingerisoomlaste, lätlaste, mustlaste (romade), valgevenelaste ja ukrainlaste saatust Eestis. Lisaks maalib see pildi elust, mida mõjutasid Teine maailmasõda, mobilisatsioonid, küüditamised, põgenemised ja sõjajärgne tööstusimmigratsioon, mis muutis oluliselt Eesti rahvastikku ja kultuurilist mitmekesisust.

Näitusel "Ründed ja ränded" räägitakse Eestis iseseisvusdeklaratsioonis kehtestatud õigustest Eestis elavatele rahvusvähemustele ning inimeste valikutest totalitaarvõimude okupatsiooni tingimustes ja nende mõjust tänapäevale.