"Praegune olukord tekitab häbi," tõdes eile, naistepäeval korradatud Eesti naisühenduste ümarlaua ja erakondade naisesindajate kohtumisel Liia Hänni, kes on ka ise olnud pikalt riigikogu liige, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui vaadata, kuidas erakonnad ise oma naiskandidaatidesse suhtusid ja neid promosid, siis tuleb paraku tõdeda, et nimekirjade esiots naistest just ei kubisenud.

Näiteks Keskerakonna ridades oma ringkonnas teisele kohale jõudnud Yana Toom, kes sai 4495 häält ja pääses lennukalt riigikokku, oli seatud erakonna koondnimekirjas alles 67. kohale ja oma ringkonnas neljandale kohale. Kuid siiski jõudis just Keskerakonnast riigikokku kõige rohkem ehk seitse naist.

IRL-is tugeva tulemuse saavutanud Annely Akkermann, kes sai oma ringkonnas esimese koha ja riigikokku sisse, oli koondnimekirjas alles 34. kohal ja oma ringkonnas teisel kohal.

Reformierakonnas riigikokku pääsenud keit Pentus, Kaja Kallas, Urve Tiidus, Laine Jänes ja Kristiina Ojuland oli kõik ka oma ringkonnas paigutatud päris esiotsa ja täitsid ka neile pandud ootused suurepäraselt.

Sotsiaaldemokraadid, kelle hulgas on muidugi väga palju naisi, ei olnud neid eriti heldelt nimekirja tippu paigutanud, näiteks Viljandis väärika tulemuse teinud Helmen Kütt, kes saavutas Sven Mikseri järel ringkonnas teise koha ja pääses riigikokku, oli koondminekirjas alles 44. kohal. Üldse sai riigikokku nende erakonnast neli naist.