Salimzoda rääkis täna pressikonverentsil Dušanbes, et tegemist oli tavalise kuriteoga, mille eest on kõikjal maailmas ette nähtud kriminaalkaristus ning asjale ei maksa anda poliitilist kõrvalmaiku, nagu mõned massiteabevahendid on teinud, vahendas ERR Uudised ASIA-Plusi uudist.

Peaprokuröri sõnul ei ole arestitud kaks lennukit An-72 registreeritud üheski riigis, neil ei ole lennuressurssi, enam kui kolme aasta jooksul ei ole nad läbinud tehnilist kontrolli ning neid ei ole remonditud.

Eeluurimise andmeil olid mõlemad lennukid registreeritud firmas Rolkan Investments Ltd offshore-piirkonnas Neitsisaartel. Sel ajal kasutati neid peaprokuröri sõnul ebaseaduslikult NATO koalitsioonivägede mittesõjaliste veoste transpordiks Afganistanis.

Salimzoda rääkis, et Afganistani lennundusvõimud teatasid teatasid 12. märtsil enda ametlikus kirjas Tadžikistani poolele, et lennukid pole selles riigis registreeritud, palusid need arestida ning meeskonda lennukite juurde mitte lubada. Tema sõnul ei vasta tõele lendurite väited, et neil ei olnud võimalik Kabuli naasta, kui Tadžikistan neile maandumisluba ei andnud, sest lennukite ülevaatus seda ei kinnitanud.

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis teisipäeval Eesti kodanikust lenduri Aleksei Rudenko ja tema Vene kolleegi Vladimir Sadovnitši süüdi salakaubaveos ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ning määras mõlemale 8,5-aastase vanglakaristuse.

Riigiprokurör süüdistas lendureid piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos.

Välisministeeriumi hinnangul ei ole Tadžikistani kohtu otsuse motiivid Eesti kodanikust lenduri süüdimõistmisel selged ja tema jätkuv kinnipidamine ei ole põhjendatud.

Tadžikistani kohtu otsust kritiseeris teisipäeval ka Vene välisministeerium, kes hoiatas, et Vene kodanikust lendurile Tadžikistanis määratud 8,5-aastane vangistus kahjustab tõsiselt riikidevahelisi suhteid.

Venemaa president Dmitri Medvedev andis teisipäeval riigiasutustele ja ametkondadele korralduse tegeleda Tadžikistanis vangi mõistetud Venemaa ja Eesti lenduri juhtumiga.