Nii liituvad Viljandi linnas C.R. Jakobsoni nimeline gümnaasium, Paalalinna gümnaasium ja Maagümnaasium üheks suureks riigikooliks - Viljandi gümnaasiumiks. Sillamäel moodustatakse gümnaasium samuti kolme (küll väiksema) kooli pinnalt – liituvad Sillamäe Astangu kool, Sillamäe Kannuka kool ja Sillamäe vanalinna kool.

Pühajärve põhikool esialgu jätkab

Sel sügisel ei ava enam uksi Tihemetsa põhikool Pärnumaal ja Pikakannu põhikool Võrumaal. Saaremaal kaob Kaarma kool, mis liidetakase Aste põhikooliga, Läänemaal asuv Tuudi algkool liidetakse aga Lihula gümnaasiumiga.

Mis puudutab skandaalset Pühajärve põhikooli kinnipanemist, mille vastu lapsevanemad kohtutee ette võtsid ning esimeses kohtuastmes ka võitsid, siis praeguse seisuga jätkab kool 1.septembril tööd. „Kuna seaduse järgi tuleb muudatustest õpetajatele, lastele ja lapsevanematele teada anda vähemalt viis kuud enne õppetöö algust ning 2. ja 3. astme kohus on veel ees, siis kooli sel sügisel kinni ei panda," kommenteeris HTM-i avalike suhete osakonna konsultant Asso Ladva.

Avatavatest koolidest on tänaseks päevaks saanud koolitusloa ainult Viljandi ja Sillamäe gümnaasiumid, teiste kavandavate koolide koolitusloa taotlusi hindab praegu ministeeriumi välishindamiskomisjon. Seetõttu ei pruugi kõik tabelis olevad koolid sügisest siiski tööd alustada.

Kokku liituvad üle Eesti kümned koolid, tabelit haridusasutuste ümberkorraldamise kohta näeb siit: