"Lapsed, kelle tunnid peaksid lõppema kell 13, peavad olema ilma vahetunnita kella kaheni klassides, sest kui Ligi tuleb, peab koolis täielik vaikus olema ja Ligi ei tohi koolis ega kooli ümbruses mitte ühtegi last näha," imestas üks lapsevanem sotsiaalmeedias. Sellise käsu järgi peaksid lapsed kaks tundi klassiruumis olema. Üks lapsevanem märkis, et pikapäeva söögi toob õpetaja pakkidena, sest sööma minna ei tohtivat.

Mitmed lapsevanemad märkisid, et selline korraldus meenutab juba nõukogude aega. Samuti tõstatati küsimus, kas klassides kinni hoidmisel on ka seaduslik alus. Lapsevanemad kommenteerisid, et ilmselt on sellise korralduse andnud kooli direktriss Carolin Kadaja, kes aga vastas eile õhtul ühele lapsevanemale, et koolis on tavapärane õppetöö korraldus ja kõik tunnid toimuvad nagu tavalisel koolipäeval.

Tabasalu kooli kommunikatsioonijuht Katrin Mesilane kinnitas Delfile samuti, et koolitunnid toimuvad nagu tavaliselt ja kõige suurem ümberkorraldus on see, et mõni õpetaja peab korraga tegelema kahe klassiga, kuna lepingu allkirjastamisel osaleb ka 25 õpetajat. Samuti on allkirjastamisele kutsutud 45 gümnaasiumiosa õpilast.

"Muidu on tavaline reede," kinnitas Mesilane, kelle sõnul ei ole antud korraldust, et lapsi ei tohi koolis ega selle ümbruses näha olla, kuid lastele on pidulikust üritusest räägitud ja ehk palutud, et nad oleksid korralikumad kui tavaliselt. "Jälgitakse, nagu ikka, et koolis oleks kord. Mingisugust erakorralist olukorda koolis küll ei ole. Kellel tunnid lõpevad kella üheks või enne ühte, võivad koju minna, ja kellel läheb buss näiteks kell 13.45, see saab loomulikult olla koolimajas mingisuguses tegevuses. Ma ei näe küll, et keegi peaks hirmu tundma, et lapsi hoitakse kuskil kinni koolimajas ja välja ei lasta," kinnitas Mesilane.

Mesilase sõnul pole niisiis muretsemiseks põhjust ja pigem on tegu arusaamatusega. "Kui mingisuguseid asju arutatakse ja kaalutakse ja pakutakse arutelu käigus välja, siis võib-olla sealt tuli alguses mingisuguseid arusaamatusi ja vääriti mõistmisi," kommenteeris Mesilane. Ta kinnitas, et ka pikapäevarühma lapsed saavad sööma minna nagu tavaliselt.

Kooli juhtkonna korraldus klassijuhatajatele räägib aga pireke teist keelt. Selle järgi kästi lastel tõepoolest pikemalt klassis püsida ja ka pikapäevasööki anti tavapärasest hiljem, pärast ürituse eeldatavat lõppu.

Ministri koolikülastused ei ole erakorralised sündmused ja tahaksime, et nii neid ka võetaks ning me näeksime täiesti tavalist koolielu.
Argo Kerb

Harku valla kommunikatsioonijuht Kady-Ann Sutt ütles Delfile, et kooli kinnitusel ei vasta Harku valla elanike grupis ülestõstetud väited tõele ja ka Harku vallavalitsus ega haridus- ja teadusministeerium ei ole andnud Tabasalu ühisgümnaasiumile sisendit teistsuguse õppetöö korraldamiseks.

Sutt lisas, et koostöölepingu allkirjastamisel osalevad lisaks koostöölepingu allkirjastajatele – haridus- ja teadusminister Jürgen Ligile, Harku vallavanemale Kaupo Rätsepale ja Saue vallavanemale Andres Laisale – külalistena ka Tabasalu ühisgümnaasiumi õpilased ja õpetajad. "Tõsi, saali piiratud ruumiliste võimaluste tõttu ei mahu kõik kooli õpilased sündmusele ning seetõttu on pakutud osalemise võimalust parimate õppetöö tulemustega gümnaasiumiõpilastele," lisas Sutt.

Ministeerium avaldas lootust, et vanemateni jõudnud info näol oli tegu kommunikatsioonihäirega üritust korraldanud vallas ja koolis. "Ministri koolikülastused ei ole erakorralised sündmused ja tahaksime, et nii neid ka võetaks ning me näeksime täiesti tavalist koolielu," ütles Delfile haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Argo Kerb.

"Palusime koolijuhil ja vallal kogukonnas teemat selgitada. Koolidel külas käimine on üsna tavaline ja meil on alati rõõm ka kooli igapäevasest elurütmist osa saada. Sõlmitav lepe ongi ju tänaste ja homsete koolilaste heaks," lisas Kerb.

Tabasalu ühisgümnaasiumi aulas allkirjastatakse täna nii Tabasalu riigigümnaasiumi kui ka Saue valla Laagri riigigümnaasiumi rajamise koostöölepingud.

">
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));">(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));