"Kui keskliit kutsub oma esindajad tagasi, lahkun ka mina,“ ütles Veskimägi Delfile. „Minu lahkumine ei ole kindlasti märk, et ma ei toetaks valitsuse eelarve konsolideerimisele suunatud eelarvepoliitikat, otse vastupidi, lihtsalt avalikul-õiguslikul mudelil ei ole kohta valitsuse tänases poliitika kujundamise protsessis.“

„Valitsus käsitleb kõiki valitsussektorisse kuuluvaid avalik-õiguslikke taskuid kui riigi osa ja sotsiaalpartneritel ei ole seal mingit tähendust,“ ütles Veskimägi. „Ühesõnaga sellisel kujul loodud süsteem ei toimi ja selles osaleda pole põhjust.“

Soov lahkuda oli juba enne

Ta tunnistas, et on ise juba ammu soovinud haigekassa nõukogust lahkuda, kuid seni ei ole tööandjate hulgas leidunud kedagi, kes oleks tahtnud teda nõukogus asendada.

„Minu lahkumise soov on olnud ajendatud arusaamast, et sellisel kujul on haigekassa nõukogu mõttetu ega oma sisulist strateegilist tähendust tervisekindlustust puudutavate otsuste langetamisel,“ põhjendas Veskimägi.

„Olin 2000-ndate aastate alguses tollase rahandusministeeriumi ametnikuna haigekassa kontseptsiooni kujunemise juures ja need kahtlused, mis meile tollal rahandusministeeriumis olid avalik-õiguslike isikute põhise süsteemi tööle rakendamise suhtes, on tänaseks realiseerunud,“ meenutas Veskimägi, kes on endine rahandusminister ja üks kunagise erakonna Res Publica loojaist.

Tööandjate keskliit otsustas eile, et kutsub oma esindajad tagasi nii haige- kui ka töötukassa nõukogust. Liidu hinnangul ei peaks valitsus liitma haige- ja töötukassa reserve riigikassaga.

Tööandjad leiavad, et kui valitsus tahab raha, võtku ka vastutus ning soovitavad töötukassa ja haigekassa riigistada.