Valitsuse meedianõunik valitsuskommunikatsiooni direktori ülesannetes Helin Vaher kinnitas Delfile, et koondatakse viis inimest. Struktuurimuudatus tähendab aga omakorda seda, et kolm ametikohta luuakse juurde, nii et kokkuvõttes väheneb töökohtade arv mitte viie, vaid kahe võrra.

"Põhimõttelisemaid muudatusi on mõistlik teha ühekorraga," sõnas Vaher, kelle sõnul on ümberkorralduste eesmärk vähendada töötajate arvu, muuta rollid ja tööjaotus selgemaks, lahutada strateegiline kommunikatsioon taktikalisest tööst ning jaotada töökoormust ühtlasemalt.

"See on selles mõttes tüüpiline ümberkorraldus, et osa vanu rolle kaob ära, nagu Euroopa Liidu kommunikatsiooni üksus kui selline," lausus Vaher. Seni tegelesid Euroopa Liidu kommunikatsiooniga ELi infojuht Villu Känd ja ELi infonõunik Eve Paavel.

"Euroopa Liidu kommunikatsiooni loomine oli mõeldud Euroopa Liiduga liitumiseks ja edasi euroga liitumiseks, nüüd on projektid läbi ja Euroopa Liidu kommunikatsioon on üks osa valitsuse kommunikatsioonist," selgitas Vaher. Ta lisas, et riigikantseleisse on loodud ka eraldi meeskond ELi eesistumise kommunikatsiooniks.

Teine muudatus puudutab kriisikommunikatsiooni arendamist ja koolitusi, mis liiguvad eelkokkuleppe järgi siseministeeriumi kriisikomisjoni kõrvale. Selle valdkonnaga tegelesid seni Eleka Rugam-Rebane ja Beata Vessart.

Rugam-Rebane siiski koondamisteadet ei saanud – tema roll muutub ja ta jätkab venekeelse meedia nõunikuna. Koondatakse Beata Vessart, kuid koos valdkonna nihkumisega tema siseministeeriumisse ei suundu. "Inimesi meilt siseministeeriumisse üle ei lähe," nentis Vaher ja lisas, et siseministeerium veel vaatab, kuidas töökohustuste jagamise korraldab.

Üks inimene lahkub ka visuaalse identiteedi küsimustega tegelenud inimeste seast. Selle valdkonnaga tegeles seni kaks inimest, kellest sümboolikanõunik jääb alles, kuid koondati Riina Soobik, kes tegeles ühtse riigiidentiteediga seonduvate kommunikatsiooni alaste küsimustega.

"Tal olid veel erinevad rollid, aga me jagame need rollid ümber teiste inimeste vahel, kes jäävad," täpsustas Vaher.

Viienda inimesena koondati ka Martin Vallimäe, kuid tema lahkumine pole Vaheri sõnul seotud ümberkorraldustega. Seni VKB-s riigi psühholoogilise kaitse arendamise ja valitsuskommunikatsiooni koordineerimisega julgeoleku ja riigikaitse valdkonnas tegelenud nõunik lahkub peamiselt isiklikel põhjustel.

Vaher rõhutas, et hoolimata muudatustest on kõik rollid olnud omas ajas olulised ja lahkuvad töötajad on teinud tänuväärset tööd. Struktuuri, rollide ja ülesannete muutumise tõttu luuakse pärast viie inimese koondamist kolm uut ametikohta, mis eeldasid Vaheri kinnitusel uue profiiliga töötajaid.

"Juurde tuleb valitsuse strateegilise kommunikatsiooni nõunik, otsime uut inimest ka julgeoleku kommunikatsiooni valdkonda ja üht meedianõunikku," sedastas Vaher, kelle sõnul tuli selle koha puhul arvestada lapsehoolduspuhkuselt naasva inimesega.

Maikuus sai alguse avalik konkurss riigikantselei valitsuskommunikatsiooni direktori kohale, kuid konkurss luhtus. Riigisekretär tegi seejärel ettepaneku Helin Vaherile sel ametikohal jätkata, kuni lapsehoolduspuhkuselt naaseb Inga Bowden.

Uus struktuur:

VKB uues struktuuris on kaks strateegilise kommunikatsiooni nõunikku – üks neist tegeleb julgeolekualase strateegilise kommunikatsiooniga, sh psühholoogilise kaitse korraldamisega, teise nõuniku ülesandeks on planeerida koostöös ministeeriumide kommunikatsiooniüksustega valitsuse eesmärkide ja tegevuskava kommunikatsiooni.

Uues struktuuris on kuni neli meedianõunikku, kelle ülesanded on jaotatud sihtgruppide põhiselt: siseriiklik eestikeelne meediatöö, siseriiklik venekeelne meediatöö, koostöö välisajakirjanikega ning valitsuskommunikatsiooni korraldamine sotsiaalmeedias. Meedianõunike ülesandeks on ka valitsuse istungite kommunikatsioon.

VKB koosseisus on büroo asjaajaja, kelle ülesandeks on osakonna töö igapäevane toetamine ning valitsuse pressikonverentside salvestamine ja ülekannete korraldamine. VKB koosseisus jätkab sümboolikanõunik, kes seisab hea EV ja valitsuse sümboolika õige kasutamise eest ja nõustab riiklike tähtpäevade tähistamist.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo ülesandeks on korraldada ja koordineerida valitsuse eesmärkide, otsuste ja tegevuste kommunikatsiooni, korraldada peaministri meediasuhteid, arendada VKB ja ministeeriumide kommunikatsioonioskusi ja koostööd, korraldada Eesti Vabariigi ja valitsuse sümboolika korrektset kasutamist.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo koosseisu jääb kümme töötajat, muudatused jõustuvad 1. septembrist.