"Mind on häirinud, et majanduse valdkonnas keskendutakse sellele, kui palju kellelegi raha kätte jääb," tunnistas Rõivas. "Et maksukoormust vähendada, selleks tuleb bürokraatiat vähendada ja efektiivsust suurendada."

Rõivas lubas, et kui valida Reformierakond, siis sotsiaaldemokraatliku riigipööret ei saa, küll aga on see nii teisi erakondi valides. Ta tunnistas, et vasakpoolset maksupakkumist ei oleks ta IRLilt oodanud. „Meie oleme jäänud ainsaks parempoolseks erakonnaks maksuvallas,“ sõnas Reformierakonna esimees.

Maksulubaduste võrdlus

Valitsusjuhi sõnul on ka Reformierakonna lastetoetuse pakkumine helde pakkumine. „See on koht, kus Reformierakonda võib teatud mööndustega ka rahajagamises süüdistada,“ ütles Rõivas.

Reformierakonnal on nimelt plaan tõsta kolmanda lapse toetus 300 euroni. "Mida suurem on pere, seda aktuaalsemaks muutub majanduslik toimetulek ja seda on näidanud mitmed uuringud," rääkis Rõivas. "See on põhimõtteline küsimus, me peame midagi tegema, et sündivust suurendada."

Katteallikana tõi ta välja riigi kulude kokkuhoiu, avaliku sektori töötajate suhtarvu kontrolli all hoidmise, mida on nimetatud ka riigireformiks.

Reformierakonna esimees kiitis koalitsioonipartnerit suurte sihtide seadmise eest. Sotsiaaldemokraadid on nimelt seadnud eesmärgiks tõsta Eesti kohta inimarengu aruandes.

"Suuri sihte kiputakse naeruvääristama, aga sihid peavadki olema kaugemal kui neli aastat," rääkis Rõivas. "Me peame olema riigimehed ja suutma mõelda ette ka 10, 15 või 30 aastat." Inimarengu aruandes oma koha parandamine on peaministri sõnul konkreetne siht. Ta pidas seda väga positiivseks ja ei kritiseerinud seda.

Küll aga kritiseeris peaminister IRLi maksureformi ja rääkis, et 850 eurot ja enam teenivad inimesed kaotavad selle reformiga. Samuti kaotab IRL maksuvaba miinimumi tõusu ära.

"IRLiga võidavadki ainult need, kelle sissetulek on alla 500 euro," rääkis Rõivas. "Pigem on meil ikkagi siht see, et keegi ei teenikski nii vähe, et meie inimeste palgatase tõuseks, selleks on vaja tegeleda tööjõumaksude üldise langetamisega, mitte ainult alumise otsaga."

Peaminister pidas reaalseks, et praegune alampalk 390 eurot tõuseb praeguste arengute jätkudes 600 euroni.

Keskerakonna majanduslubadustest ei ole peaministri sõnul üldse mõtet rääkidagi, sest seal on põhimõttelised erinevused. "Iga nädal me kuuleme Keskerakondlaste suust midagi sellist, mida võib Kremli jutupunktideks nimetada," lausus Rõivas.

Reformierakonna põhiline vastane on Keskerakond

Rõivas nentis, et kui vaadata ka küsitlusi, siis need näitavad ühemõtteliselt, et Keskerakond on lähenevate valimiste eel Reformierakonna jaoks kõige suurem konkurent.

Sellest olulisemaks pidas Rõivas aga, et Keskerakonna ja Reformierakonna väärtused ja arusaam riigi julgeolekust erinevad. "Ma tõesti ei näe võimalust teha valitsuse tasandil koostööd Edgar Savisaare juhitava Keskerakonnaga," sõnas Rõivas.

Kuigi IRL otsib igal võimalusel Reformierakonnaga vastandumise kohta, ei ole Reformierakonnal valitsusjuhi sõnul põhimõttelist vastuseisu IRLiga.

Maksuaugu lappimine läheb edukalt

Rõivas rääkis, et käibemaksu korralduse muudatuse tulemused on väga head. "Käibemaksu laekub oodatust oluliselt rohkem," kõneles ta. "Kevadel oli küll ja küll neid, kes ütlesid, et tuleb hakata riigieelarvet kärpima, siis nüüd oldi 10 kuu laekumised väikeses ülejäägis. See näitab, et maksupettused on vähenenud ja ettevõtete maksudistsipliin on paranenud."

Valitsusjuht ei arva, et selline maksumuudatus ettevõtete mainet kahjustab. "Eesti ettevõtted on olnud väga tublid, üldine seis, mis meil on, on tänu ettevõtetele, kel on ka haaret," rääkis ta. "Eks iga uuendus tekitab alguses ebamugavusi, aga isegi koos käibemaksudeklaratsiooni lisaga on Eestis kõige lihtsam deklaratsiooni vorm."

Rõivas avaldas lootust, et kui esimese ebamugavused on ületatud, siis saame ausa konkurentsile lähemale. "Päris nulli ei ole maksuauku kunagi võimalik ajada, kui ühe koha saab ära lappida, siis mõni leiab ikka uue augu, aga kui kõik maksavad ausalt maksud ära, siis ei ole üldkokkuvõttes maksukoormust vaja tõsta."

Eestis on islamiterrorismi ohu tase madal

Peaminsiter hindas, et Eesti jaoks tulevad jätkuvalt kõige suuremad ohud, millega arvestada, ida poolt, aga liigne muretsemine pole tema sõnul ka hea. Kõik inimesed ei pea kogu aega ärevuses olema, sõnas ta.

Isalamiterrorismi riskitase riigis on peaministri sõnul jätkuvalt madal, mis ei tähenda, et seda ei peaks järjepidavalt üle vaatama. "Pariisi terroriakt šokeeris meid eeskätt seetõttu, et see oli rünnak sõnavabaduse ja demokraatia vastu," ütles Rõivas. Ta rõhutas, et relvaga sõna või pliiatsi vastu ei saa.

Rõivas ütles, et julgeolekuraportitest on talle teada, et ka Eestist on inimesi ISISe ridadesse võitlema läinud, kuid ta ei saa neid andmeid avaldad. "Jah, neid inimesi on, aga neid on vähe," sõnas Rõivas.