Ajakirjanikud uurisid valitsuse pressikonverentsil peaminister Taavi Rõivaselt, rahandusminister Sven Sesterilt ja töö- ja tervishoiuminister Jevgeni Ossinovskilt seoses haigekassa puudujäägiga, mis ajas kõigil mõnevõrra emotsioonid üles.

Kerkis küsimus, kas rahandusminister peaks vastutama prognoosi eest, mis reaalsusele ei vasta. Sesterit võttis aga kohe kaitsta peaminister, kes sõnas, et rahandusminister ei tohi prognoosi mõjutada ja ministrit maksulaekumises süüdistada oleks kohatu. Sester märkis ka ise, et kabinetti, kus prognoosi üle arutatakse, ta targu ei lähe.

Ossinovski rääkis ajakirjanikele ja Sesterile, et haigekassa on oma eelarvet prognoosinud lähtuvalt rahandusministeeriumi prognoosist, kuna see on aga muutunud (muu hulgas ka palgad tõusnud plaanitust rohkem), siis see tähendab haigekassale laekunud tuludest suuremaid kulusid.

Sester hõikas kõrvalt, et tulud on suuremad, mispeale Ossinovski teatas: "Sa ikka ei saa aru! Ma olen sulle kolm korda seletanud, sa ikka ei saa aru." Ossinovski selgitas, et laekunud tuludest on kulud olnud suuremad, sest eelmiste aastatega võrreldes oli veebruaris tõsisem viiruste puhang.

"Oleks üsna omapärane öelda, et kuna inimesed jäid paraku veebruaris aastate keskmisest rohkem ja pikemalt haigeks, siis selle eest peaks vastutama haigekassa direktor. See on täpselt sama lugu, kui panna sind vastutama selle eest, et sel aastal laekub käimemaksu 73 miljonit eurot vähem," ütles Ossinovski Sesterile viidates.

Sester omakorda suskas, et imelik oli lugeda Ossinovski ütlust, et seoses rahandusministeeriumi vigase prognoosiga tekkisid probleemid. "Vigane prognoos oli selles, et me prognoosisime tulu vähem, tulu tuleb rohkem lihtsalt. Kui see on vigane prognoos, siis ma mäletan kunagist klassikut, kes ütles, et sellises prognoosis tahaks alati elada," parafraseeris Sester Andrus Ansipit. "Sa ikka ei saa aru," lausus seepeale uuesti Ossinovski.

Kaua valitsus püsib?

Taavi Rõivas märkis, et valitsuskabinetis on sel teemal arutada küll ja küll, seda enam, et summad on suured. Ajakirjanik küsis selle peale, et kui valitsuskabineti liikmed on eelarve koostamise eel nii vastandlikel seisukohtadel, siis kui kaua selline valitsus püsib.

Nüüd muutus omakorda Rõivas emotsionaalseks: "Issand halasta. Issand halasta! Kaua te jaksate küsida selliseid küsimusi?!" pahvatas Rõivas ja rõhutas, et see on enesestmõistetav, et ministrid peavad eelarve koostamisel tuliseid vaidlusi. "Minu ja meeskonna asi on erimeelsustest leida mõistlik kokkulepe või kompromiss," lausus Rõivas ja avaldas veendumust, et sellega saadakse hakkama.

Veel tõsteti pressikonverentsil kummalisena esile, et eilses "Foorumi" saates olid haigekassa puudujäägi üle arutlemas poliitikud ja haigekassa juhatuse liige ehk Rõivase sõnul olukorra tekitanud isik osales saates sõltumatu vaatlejana. "Minu hinnangul on asutuse juhatusel selge vastutus eelarve täitmise eest," rõhutas peaminister.

Rõivas andis ka teada, et kokku on lepitud, et 14. septembril esitab haigekassa juhatus nõukogule ettepanekud, mis võiks aidata miinust vähendada. 22. septembril on need ettepanekud omakorda valitsuskabinetis arutlusel.