Taavi Rõivas ütles täna valitsuse pressikonverentsil nõrka majanduskasvu ja välisinvesteeringute vähenemist kommenteerides, et statistikaameti numbrid ei pruugi päris korrektsed olla ning ka välisinvestorite huvi Eesti vastu sõltub väliskeskkonna olukorrast.

Nõrga väliskeskkonna üheks mõjuriks nimetas Rõivas Venemaad, mille poliitilised otsused tõrjuvad Eesti tooteid. "Põlevkivi puhul on ka olnud positiivsemaid arenguid. Tänu sellele, et valitsus leppis kokku soodsamas maksukeskkonnas ja nafta hind on tõusnud, võib näha positiivsed arenguid," rääkis Rõivas, lisades, et ka turismisektor näitab taastumise märke.

Peaminister rõhutas, et esimesel poolaastal vähenes märkimisväärselt tööpuudus ning Eestist on saanud Euroopa Liidu üks madalama tööpuudusega riike, kus maksulaekumised on samuti head.

Ajakirjaniku küsimusele, miks välisinvesteeringud ikkagi vähenenud on ja mida näiteks eile siin käinud ettevõtjad puudustena näevad, mis pärsivad siia investeerimist, vastas Rõivas, et midagi ei jää puudu ning mitu ettevõtjat on seda enda ettevõtte kaudu teinud.

Rõivas tõi näite ettevõttest Adcash, mille omanik on Thomas Padovani. Rõivase sõnul tuleks autode kõrval jälgida ka seda, et sarnaste ettevõtete taga on töökohad ja suured maksulaekumised. "Konkreetselt Adcashist rääkides, siis nad on just üks sellistest ettevõtetest, kelle jaoks on oluline Eesti optsioonisüsteem."

Eile samuti Stenbocki majas käinud Taxify juht on Rõivase kinnitusel suutnud üles ehitada rahvusvahelise ettevõtte, mis suudab konkureerida ka Uberiga. "Mõlema ettevõtja jaoks on riik teinud spetsiaalselt lahenduse, et nad saaksid makse maksta võimalikult lihtsalt," märkis Rõivas, rõhutades, et valitsus tegeleb pidevalt sellega, et Eesti ettevõtluskeskkond oleks atraktiivsem.

Investorite huvi on Eesti vastu päris tõsine ja ma arvan, et ei ole meil kindlasti põhjust majanduskeskkonna pärast häbeneda.
Taavi Rõivas

"Kui rääkida kohtumisest Ben Horowitziga [USA ärimees ja investor - toim], kes tuli siia ilmselt liiga tagasihoidliku autoga, et meedia tähelepanu pälvida, kelle Eesti visiit on tegelikult väga suur uudis ja kelle huvi Eesti vastu on ikkagi väga kõva sõna, siis tema ütles sisuliselt seda, et Eesti ettevõtluskeskkond on selgelt kiirteel, kui tööandjate kirjeldust ettevõtluskeskkonnast kasutada," märkis peaminister.

"Siia ettevõtte loomine; see, milline on Eesti tulumaksusüsteem - nii ettevõtte kui üksikisiku tulumaksu süsteem -, on ikkagi ülipositiivne. Seda, et sedavõrd suurte globaalsete tegijate radaril on Tallinn võrreldav Londoni ja Berliiniga, siis see on ikkagi väga-väga suur uudis. Tasub kindlasti silma peal hoida tema investeeringutel, sest tema investeeringutest on tulnud miljardeid väärt ettevõtteid palju ja me teame, et ta on investeerinud kümneid miljoneid Transferwise´i," lausus Rõivas.

Rõivas heitis ka Twitteris meediale ette Horowitzi külaskäigu märkamata jätmist.