Kõne algas välismaalt - ära märkimist leidsid sündmused Pariisis ja Ukraina sõda. Ida ja Lääne vastuolude põhjalik käsitlemine, autoritaarsuse ja verevalamise mainimine ning Eesti tänasest teest teistsugustele valikutele viitamine oli otsene vihje Keskerakonnale.

Rünnak Savisaare vastu läks edasi - Keskerakonnaga koostööd ei tehta. Veelgi enam: „Kujutage ette Savisaart Eesti 100. sünnipäeval Euroopa Liitu juhtimas!" Rõivase sõnul oleks Eesti ilma NATO ja EL-ita sama haavatav kui Moldova või Ukraina. Rõivas tuletas ka meelde, et Keskerakond hääletas ELi astumise vastu.

„Julgeolekupoliitilised valikud pole mäng. Need valimised pole mäng. Ärge mängige Eesti julgeoleku ja tulevikuga. Ukrainas käib sõda." Rõivas sõna otseses mõttes hirmutas erakonnakaaslasi ja loomulikult ka valijaid - kui te meid ei vali, saavad võimule venemeelsed jõud, ehk täpsemalt Keskerakond.

Kriitikast ei pääse ka koalitsioonipartner. Rõivase sõnul pole SDE siiani Eesti rahvale öelnud, kas nad on valmis diilitamise käigus Keskerakonna valitsusse võtma.

Rõivas oli Keskerakonna suhtes veel reljeefsem, viidates Krimmi okupeerinud rohelistele mehikestele ja küsides retooriliselt: kas on vaja rohelisi mehikesi, kui rohelised mehikesed on võimalik sokutada valitsusse? Kokkuvõttes on Rõivase sõnul mõistlik Savisaar igal juhul valitsusest eemal hoida.

Eesti riigi julgeolekut tundub Rõivas soovivat tagada ennekõike läbi Keskerakonna valitsusest eemal hoidmise, NATO liikmelisuse ning alles seejärel kaitseväe abil.

Lisaks Keskerakonnale sai miniatuurse vopsu ka IRL: „Võime end valehäbita nimetada rahvusliberaalideks ," ütles Rõivas.

Erakonna juht peab loomulikult motiveerima ka oma meeskonda ja nii said kiitust kõik erakonna pikaaegsed liikmed ning hiljuti liitunud.

Kõne üks olulisemaid teemasid on julgeolek ning seda rada tallab peaministri mõte korduvalt. Mainiti nii USA jalaväelasi, uut relvastust ja idapiiri väljaehitamist. Rõivas lubab rajada Ämarisse õhuväekeskuse (unustades mainida, et USA raha eest), laiendada kaitseväe keskpolügooni, et liitlaste soomusüksused saaksid seal õppuseid korraldada ning täiendada (seni ülimalt kesist) õhukaitset.

Hoolimata varasemast seisukohast, et Eestil pole vaja suurt narratiivi, väidab Rõivas nüüd, et erakonnal on Eestile visioon. Ja et see visioon on pikk. Valimistele minnakse julgeoleku-, majandus- ja perepoliitilise visiooniga: iseseisvus olgu kaitstud, kätte jõudku põhjamaades nähtav jõukus ja rahvas kasvagu. Rõivase kõnes vormub uus termin: „Eesti suur narratiiv on olla Uus Põhjamaa."

„50 aastat arenguauku on teinud võimalikuks vältida teiste riikide ebaõnnestumisi ning liikuda arengu kiirteed," ütleb Rõivas ja jätkab: „Parima maksukeskkonna loomiseks tuleb luua efektiivne avalik sektor. Maksusüsteemi arendamise juures tuleb silmas pidada lihtsust ja mugavust."

Jättes kõrvale asjaolu, et see mõte läheb ilmselt vastuollu ettevõtjate suhtumisega 1000 eurot ületavate arvete deklareerimisse, soovitab Rõivas siiski ära unustada astmelise tulumaksu ja ettevõtte tulumaksu. Maksukoormust tuleb Rõivase sõnul veelgi alandada: langetada 2 protsendi võrra sotsiaalmaksu ja kahekordistada tulumaksuvaba miinimumi. Näidisperekonnale - kaks keskmist palka - jätaks see aastas kätte 1500 eurot rohkem.

Kas see on katse pakkuda üle nii IRLi madalapalgaliste maksuvabastus, Keskerakonna 1000eurone alampalk ja sotside lubadused, jäägu juba valija otsustada.